Kategorier
Blogginlägg

Google Instant – Är SEO över?

Google har precis lanserat ett nytt gränssnitt för att söka i Google med en sökteknologi som är interaktiv. Nu får man omedelbart resultat på varje knapptryckning man gör och man kan glömma sökknappen. Här är Googles presentation av tjänsten:

http://www.youtube.com/watch?v=i0eMHRxlJ2c

Det här är en rätt intressant tjänst som snart kommer till Sverige om någon månad eller så. Google kommer göra den här tjänsten som standard dvs den vanliga söktjänsten som vi är vana med kommer att ersättas om förutsättningarna finns där. Det innebär bl.a. att sökbegreppen kommer att förändras en hel del.

Hur påverkar detta SEO?

Som jag ser på detta så kommer det vara betydligt svårare för företag som säljer SEO-tjänster att optimera för ord som man tidigare trodde var bra. Nu kommer det istället vara viktigare för sajter att vara den absolut bästa källan för det sökta innehållet, och det sökta orden kommer bli mer koncentrerade till vanliga sökningar som andra gör. Men egentligen så är skillnaden inte så stor, det är bara viktigare att hamna högre upp i resultatet på de mer vanligare orden.

Som ett exempel, så om du skulle vilja ta reda på väderprognos skulle du bara behöva trycka på ”v” och direkt få resultat på vädret där du surfar från. Google skulle förutspå att det är ordet ”väder” du vill skriva och har redan därför presenterat det för dig. De sajter som då är bäst lämpade för att visa väderprognosen där du surfar ifrån kommer att presenteras.

Det kommer alltså inte vara så lätt att optimera en sajt på ordet ”väder” och tro att man då kommer först eftersom Google kommer visa andra sajter som är mer relevanta till just den som söker, t.ex. var personen befinner sig geografiskt, eller vad den personen letat efter tidigare osv. Allt handlar om hur Google förutspår vad folk vill när de börjar skriva något i sökrutan och den gamla SEO skolan om att sökoptimera på vissa ord kommer förmodligen få mindre betydelse och mer fokus sättas på hur auktoritärt, hur många som finner innehållet intressant och vilken geografisk anknytning innehållet sajten har som kommer avgöra om den ska presenteras.

Vi har mer än 50% söktrafik från Google idag, vad kommer hända nu?

Det är svårt att exakt veta därför det nya sättet för folk att söka på ändrar deras beteenden, men också pga att framtida sökresultat beror på många nya faktorer. En sak som är säker är att sökmönstret kommer att förändras väsentligt och har man otur och driver sajter som inte har auktoritärt innehåll så finns stor risk att man förlorar stor del av trafiken, till förmån för andra sajter som istället för mer trafik.  Jag kan tänka mig att innehåll i forum som är gammalt inte längre kommer att attrahera lika mycket söktrafik medan innehåll som är mer aktuellt sätts mer i fokus och bli en del i det snabba resultatet på första sidan.

Är dagarna med SEO över?

Det kommer fortfarande vara viktigt att se till att sökmotorn får sajtens innehåll tillgodosedd precis som tidigare, men själva optimeringarna som man tidigare gjorde kommer definitivt få mindre betydelse. Egentligen tror jag bara det är ett generationsskifte, det blir bara en annan typ av inriktning med SEO än tidigare. Mer fokus måste sättas på hur Google Instant fungerar och försöka komma upp bland de första resultaten på de förutbestämda och mer vanliga orden som är aktuella för tillfället.

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.