Kategorier
Blogginlägg

Nu kommer Android med raketfart

Ibland kommer det tillfällen när man som entreprenör plötsligt ser något nytt och blir fängslad av det och det är precis vad jag blivit av Android av flera anledningar. Android är ett OS som i första hand är utvecklat för mobiler och det är Linux i botten som kör Java. Här är sagan om hur Android kom till.

Mobilmarknaden för Android växer med raketfart, senaste tiden med 886% och det kommer förmodligen öka i takt med att flera mobiltillverkare kommer med flera nya mobiler till plattformen.

Så här säger Wikipedia i skrivande stund om den största marknaden (USA):

According to NPD Group, unit sales for Android OS smartphones ranked first among all smartphone OS handsets sold in the U.S. in the second quarter of 2010, at 33%.[5][6] BlackBerry OS is second at 28%, and iOS is ranked third with 22%.[7]

Vad jag förstått börjar det se lika ut i Europa också och det gör Android till den största plattformen ju nu. Det här är verkligen godis för oss entreprenörer eftersom plattformen erbjuder redan idag hundratals miljoner människor och det kommer säkert växa till över miljarder med dagens utvecklingstakt.

Det mest fängslande med Android är det faktumet att det är en relativt fri plattform och att den utvecklas under ”Open Source” licenser vilket borgar för en öppen och flexibel marknad. Det blir väldigt intressant med just Android Market som huserar alla applikationer man kan installera och som i dagsläget bara har hälften av vad Iphones appstore har. Men det kommer nog skifta ganska snabbt till att bli betydligt större när väl Android Market öppnar med betalfunktioner i fler länder.

Allt som sker just nu har vi Apple att tacka för med Iphone som för flera år sedan visade vägen hur en smartphone bör fungera för att vara enkel att använda. Men tyvärr upprepar nog sig historien från början 90-talet då Apple var stora och sen förlorade marknaden. Antagligen sker samma fenomen igen, Apple innoverar men förlorar i långa loppet med nu till förmån för Android. Förhoppningsvis kommer de fortsätta innovera och tilltala designers och grafiker vilket borde hålla dom över ytan trots Androids framfart.

Jag kommer i alla fall sätta fokus på den här nya marknaden kring smartphones och har redan en massa idéer som jag kommer investera i.

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.