Kategorier
Blogginlägg

Gratis affärsidé – turista världen virtuellt

Jag har haft en affärsidé sedan tidigt 2000-tal som handlar om att man ska kunna besöka turistmål över hela världen genom sin dator hemma. Vad jag menar mer konkret är att du letar upp ett intressant resmål och sedan så finns någon där som är beredd att personligt visa dig precis vad du vill genom video och ljud interaktivt. I princip ska du kunna säga vad du vill se så visar den personen det på resmålet direkt så att du upplever ljud och video av det du vill se på din egen dator.

Teknik

Det finns några liknande tjänster redan men alla dessa tycker jag har missat det uppenbara att utnyttja video-chatt möjligheterna och mobiltelefoners 3G nät med dess kamera för att få det interaktivt. Det man behöver koppla ihop är alltså mobilnätets videofunktion genom t.ex. appar med videochattsystem såsom Skype eller liknande.

Affärsmodellen

För att det ska bli så stort som möjligt bör det mesta vara gratis för den som vill besöka ett resmål från sin dator hemifrån. Däremot ska den som visar resmålet kunna ta betalt om denne vill vilket öppnar upp för att både amatörer och resebyråer att presentera sina bästa resmål på ett sätt som passar marknaden. Sedan är det upp till den som vill resa någonstans på nätet att välja fria eller betalda personliga visningar.

Genom en webbtjänsten kan det finnas reklamplats för t.ex. företag inom resebranschen.

Tjänsten har naturligtvis hela världen som marknad och bör göras så viral som möjligt och ska kunna skalas i oändlighet.

Olika tjänster

Naturligtvis får man anpassa tjänsten så att resebyråer och andra kan göra gratis gruppvisningar, typ som det fungerar i vissa krigsspel på nätet idag där man väntar på att ett visst antal personer finns med i gruppchatten innan gruppledaren går ut och visar resmålet för alla som är med i gruppen.

Förutom själva resmålen kan jag tänka mig att researrangörer är intresserade av att ha personal som inte har något att göra på resmålen vara inloggade och beredda på att visa sina hotell och resort.

Hur man skulle starta upp

Jag tror nog det bästa är att starta en webbtjänst där man bygger upp hela funktionaliteten kring och som man kopplar alla appar och mobiltjänster till. Där ska också det finnas tidigare besökta resmål, vissa öppna och det vore nog bra att låta researrangörerna betala för att få in deras professionella videopresentationer av resmål och liknande.

Finansiering

Det kommer att kosta lite att utveckla själva webbtjänsten och alla teknikkopplingar men jag tror den stora investeringen blir marknadsföringen och arbetet med att sälja in det här på resebyråer, media och andra intressenter på marknaden.

Man skulle nog behöva börja med en ordentlig affärsplan och reda ut i vilken ordning allt ska göras, ta in offerter och bygga upp finansiella mål och reda ut alla uppstartskostnader, göra prognoser och titta på realistiska intäktsmodeller.

Får man fram svarta siffror inom ett par år och det finns en stor potential borde det också gå att få in lite större kapital i ett tidigt skede. Det kan finnas potentiella finansiärer/affärsänglar med rätt kompetens i bakgrunden som kan vara en katalysator, t.ex. Niklas Zennström som har grunderna i p2p-tekniken som det här projektet mycket handlar om.

Jag bjuder på den här affärsidén för jag har redan så många engagemang på gång själv att det här inte skulle få 100% fokus. Ska man göra något åt detta bör det göras nu tycker jag, annars är det stor risk att någon annan gör den. Jag är själv gärna med som affärsängel/investerare om någon med rätt kaliber är seriöst intresserad av att gå vidare.

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.