Kategorier
Blogginlägg

SEO i framtiden – Att bygga webbsidor för 2010 och framåt

Jag ser på det här med sökmotoroptimering i ett långsiktigt perspektiv och det innebär rent konkret att man ska optimera sitt innehåll för att vara lättillgängligt för användaren, genom att hålla sig till traditionella och beprövade metoder.

Men det är 4 saker som är de viktigaste delarna i att få en populär webbplats i sökmotorn för framtiden:

  • Domänens aktoritet och självständighet (det är t.ex. inte bra att ligga på ett stort webbhotell med delad IP, sk ”shared hosting”).
  • Hur många värdefulla inlänkar domänen har från andra aktoriserade och självständiga webbplatser
  • Inlänkarnas ”anchor”-text, får man med viktiga relevanta keywords där får man en boost till innhållet
  • ”In-page” länkar och nyckelord, se till att ha relevanta titlar och menystrukturer med viktiga nyckelord till relevant innehåll internt och att de viktigaste sidorna har SEO-vänliga menylänkar från de flesta interna sidorna.

Nu när Microsoft och Yahoo har gått ihop kan man förhoppningsvis också fimpa ”keywords” metataggen som användes av Yahoo och kunde vara bra att ha. Men nu verkar inte det längre aktuellt längre så därför är det bättre att ta bort den taggen, det kanske till och med försämrar sidan med taggen (iom ökad storlek på nedladdning och att det riktiga relevanta innehållet kommer längre ned).

En annan faktor som blir viktigare i framtiden är hur snabb sidan är att ladda ner och hur länge någon spenderar att läsa sidan. Det är faktorer jag tror kommer spela större roll när konkurrensen bland sökmotorerna hårdnar och det blir krav på att ha ännu högre relevant sökresultat än tidigare.

För den som vill fördjupa sig ännu mer i detta SEO-träsk bör ta en seriös titt på SEOmoz, här är en sammanställning av de viktigaste faktorerna just nu.

2 svar på ”SEO i framtiden – Att bygga webbsidor för 2010 och framåt”

Frågan är om de verkligen kan säga att en sajt på en delad IP verkligen skulle kunna vara sämre än en på en dedikerad?

Anchorbiten som du nämner glömmer alltför många.

Bra artikel.

Det enda jag själv känner till med delad IP var att jag fick en boost i Google när jag fixade enskilda IP på Bröllopstorget & Familjeliv från att ha haft samma tidigare runt 2005, jag bytte nya IP även 2007 men då fanns ingen trafikskillnad eftersom de redan var separerade.

Domänens aktoritet sägs stå för den högsta värdet i googles värderingsalgoritm just nu (tror det var uppåt 24%, dvs 1 fjärdedel av hela värderingsalgoritmen). Jag tolkar det som att IP är den del av domänen självständighet och därför har den betydelse, hur stor betydelse det vet jag förstås inte, kan bara gissa.

Stängt för kommentering.

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.