Kategorier
Blogginlägg

Att mäta besökstrafik på rätt sätt, eller?

För att driva en webbplats behöver man pengar och de flesta webbplatser använder den traditionella annonsmodellen med att upplåta annonsutrymme på sin sida för att tjäna pengar. Men konkurrensen har blivit hård och då är det trafik och resultat som blir utslagsposter i försäljningen.

Men hur mäter man detta på rätt sätt, Joakim Jardenberg har fördjupat sig lite i ämnet kring vad som är branschsiffror. Jag har också kommit underfund med att det egentligen inte finns någon ordning framöver, utan det gäller att vara bäst på att sälja och utnyttja seriösa men också relevanta siffror och mätverktyg.

Den mest officiella listan KIA-listan ska man naturligtvis finnas på om man har många unika besökare som man lätt kan driva upp med olika orelevanta tjänster runtomkring. Har man däremot en webbsida med stort engagemang på sidan såsom i sociala nätverk lyser inte unika besökare med sin storhet på KIA-listan utan då är det bättre att sälja tid och mängd fast då till ett lägre CPM värde. I det fallet är det tillräckligt att mäta med Google Analytics och publicera siffrorna på SIS-Index.

Anledningen till att listorna inte längre är så speciellt viktiga när man ska sälja in sin målgrupp till mediabyråerna är att man numera istället strävar efter relevans och resultat. Jag har jobbat med ett antal säljbyråer stora och små och en del behöver stora siffror på KIA för breda kampanjer, andra säljer på resultat men uppnår ändå högre försäljning. Jag uppfattar framtidsutvecklingen som att det lutar åt det senare.

För att jämföra trafik mellan webbplatser, mätverktyg, relevans och analys av sina besökare både för försäljning och att lära sig av besökarna kan man fördjupa sig lite i inlägget av Markus Jalmerot.

En annan faktor som blir mer och mer uppenbar bland annonsörerna är hur stor spridning en webbplats har i socialt media som bär med sig exponeringar av kampanjer i andras media s.k. ”piggy back”. I min nya startup jobbar jag mycket med den modellen, där vi skapar gratis verktyg som sedan ska spridas på facebook, bloggar och andra sociala webbplatser. De produkter som finns i de verktygen vi sprider är betalda annonser. Den typen av annonsförsäljning kan man inte luta sig åt de officiella listorna såsom KIA, SIS, eller Orvesto eftersom de uteslutande bara mäter gammelmedia.

Min bloggpost hade ett påstående, att mäta på rätt sätt, men jag menar att det inte finns något rätt sätt som är gemensamt för allt. Därför kommer dessa trafiklistor ha mindre betydelse framöver. Jag kan till och med tänka mig att det blir viktigare att representeras av nischade mediabyråer som upphandlar annonsutrymmen på t.ex. socialt media, geografisk eller ämnesorienterade webbplatser.

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.