Kategorier
Blogginlägg

Google Wave är nästa grej på nätet

Internet handlar om kommunikation, alla populära tjänster har kommunikation som sin kärnpunkt. Nu kommer nästa generation av kommunikation att växa fram via tjänster som Google Wave. Den lokala dialogen blir nu global, detta kommer bli en stor händelse i internethistorien, precis som de första sociala nätverken, eller när fenomen som Napster, Skype och YouTube blev ett faktum.

Vad är Google Wave?
Här kan du få en teknisk förklaring. Google Wave är om man tittar lite noga ett system, applikation, gränssnitt, server, ja en hel del faktiskt. Men det intressantaste är helt klart möjligheten med en global dialog, och det är lite osäkert om faktiskt Google riktigt förstått det själva eftersom det läggs enormt fokus på att visa interaktiviteten och vad häftigt det är att föra dialog i ”real time” när man sett deras introduktion. Jag har lärt mig en hel del på det här området med dialog och inser verkligen hur stor den delen av Google Wave kan bli.

Efter att jag byggde Familjelivs diskussionsforum och det blev enormt populärt (Sveriges i särklass största diskussionsforum med uppåt 50 000 nya inlägg/dag) insåg jag runt 2005 att nästa naturliga utvecklingssteg var att göra dialogen global. Men det kom mycket annat emellan och vi sålde bolaget och de som vi sålde till förstod nog inte vad jag pratade om så jag fick fullt upp att göra exit. Men det senaste halvåret har jag nu ägnat mig åt att återuppta denna idé och därför har jag byggt upp en helt ny social plattform som har en global kommunikation inbyggd. Tyvärr visste jag inte om Google Wave eftersom de kört i hemlighet, därför byggde jag detta med ett eget system.

Jag vet inte om just den specifika tjänsten Google Wave som applikation kommer bli en hit, men däremot vet jag med säkerhet att en del av vad som nu finns i Google Wave i form av global dialog kommer bli enormt. Det är den del som jag satsat på när vi byggt vår nästa generation av diskussionsforum, gästböcker och liknande i vårt nya koncept Byggmedia. Jag blir faktiskt lite glad för på något sätt så känns det som att jag också blir först ut med detta, hinner tom före Google Wave 😉

Vad är då global dialog
Jag kommer att demonstrera detta i föreläsningen nästa vecka, och rent konkret är det så enkelt som så att en dialog som startas på vår heminredningscommunity kommer också vara tillgängligt i vår trädgårdscommunity eller byggcommunity. Det kanske är någon i heminredningscommunityn som frågar var man kan köpa LED-lampor och då kanske det finns en hel del personer i byggcommunityn som känner till några affärer och kan då tipsa om det. Dessa svar som lämnas i byggcommunityn syns omedelbart i heminredningscommunityn. Medlemmarna på de olika sajterna behöver alltså inte registrera sig och posta svar i någon specifik sajt utan dialogen sker där man vanligtvis håller till.

Man skulle kunna likställa detta med RSS-flöden, skillnaden med global dialog är att flödet istället blir aktivt och därför kan man svara direkt på de strömmar man prenumererar på. Om t.ex. min blogg hade utnyttjat Google Wave eller min eget utvecklade plattform så skulle du kunna kommentera mina inlägg var du än du läser detta inlägg, dvs du skulle inte behöva surfa in på just min blogg för att kommentera.

När kommer det bli stort?
Jag misstänker att en global dialog kommer vara självklar redan om 3 år och det är först då det kommer ta fart. Vid det tillfället är det nog också självklart att dialogen även följer med en i t.ex. mobiltelefonen så att man inte missar eller hamnar i ett utanförskap. Vi människor är nämligen väldigt gruppbenägna så det är förmodligen den dragningskraften som gör att vi blir villiga att flytta den globala dialogen till mobilen.

4 svar på ”Google Wave är nästa grej på nätet”

[…] 2009 tror jag är det sista året som den gamla CPM modellen fortfarande är dominerande, i nästa decennium 2010 och framåt kommer det sociala engagemanget dominera i värdet för annonsören. Det finns två trender idag som bevisar det, den ena är tidningsdöden som är en effekt av att annonsörerna vänder sig till andra aktörer, och den andra är den sociala utvecklingen på nätet som tagit rejäl fart de senaste två åren. Nästa stora grej är Google Wave som tar den traditionella email-dialogen till att bli social och vi får något som jag tidigare berättat om en global dialog. […]

Simon, det beror kanske på hur man jämför, men jag menade i aktivitet och antalet inlägg så är Familjeliv betydligt mer omfattande än Flashback. Om inte flashback har ökat antalet inlägg per dag *3 sedan förra året är Familjeliv fortfarande i särklass det största och mest aktiva forumet i Sverige. Här finns lite siffror:
http://www.svenskaforum.com/
http://www.familjeliv.se/Forum/statistik.php

Jag känner dock inte till hur det ser ut i Norden med aktiva forum, men Sverige tillhör ju norden så det kan mycket väl vara så att vi är störst i Norden och en av de största i hela europa.

Det är visserligen helt olika målgrupper och behov som Familjeliv och Flashback fyller och det kanske är lite svårt att jämföra ”störst” på annat sätt än aktivitet/inlägg.

Stängt för kommentering.

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.