Kategorier
Blogginlägg

Inredningsverktyg – designa ditt hem i 3D

Det har varit tyst från mig i bloggen, men jag har producerat enormt mycket arbete, jag har den senaste månaden i princip jobbat dygnet runt med alla nya häftiga funktioner för heminredning i den nya sajten. Tänkte berätta lite om vad jag håller på med just nu.

Inredningsverktyg
Nu ska jag snart börja jobba med en av våra häftiga verktyg som ska förgylla våra sajter i konceptet byggmedia. Jag ska förverkliga en liten vision som jag haft länge om att skapa en virtuell 3D miljö, fast på ett betydligare enklare sätt än t.ex. Second Life. Det tog mig över en hel dag att bara lära mig gå omkring och plocka upp saker i Second Life, så svårt får inte ett verktyg vara om man ska nå ut till breda massan.

I 3D-verktyget ska man kunna rita upp sitt rum, med väggar, golv och tak, lägga till möbler och sedan gå omkring och titta på hur det ser ut. I första versionen tänkte jag inte lägga till ljuskällor eftersom det komplicerar hela verktyget avsevärt. Däremot ska jag lägga upp en databas med möbler och s.k. ”textures” vilket är bilder på t.ex. kakel, tapeter, parkett, färger osv som man placerar på väggar, tak , golv och andra objekt. Här kopplar vi sedan på marknadsaktiviteter och får igång företagssponsring. Grejen är då att man får en relativ bra visuell känsla om hur rummet skulle se ut i olika vinklar för att lättare ändra val och göra justeringar innan man faktiskt går och köper konceptet och produkterna av företagen.

Jag har ägnat mig ansenlig tid om att undersöka möjligheter, jag skrev lite om det i höstas på den här bloggen också. Men nu är det verkligen på gång känns det, jag är väldigt inspirerad till att komma igång med detta då det knappt finns någon konkurrens på området. Jag kommer dessutom använda min kompetens inom sociala nätverk för att koppla på sådant till det här verktyget med avsikt att sprida det som en storm i communityvärlden.

Existerande lösningar
Det finns väldigt många program på marknaden, även de som är gratis där man kan designa sitt hem i 3D, det finns allt från riktiga cad-program till lite enklare verktyg. Exempel på lite mer avancerade inredningsverktyg är t.ex. Google ScetchUp, och de lite enklare är t.ex. Köksplaneraren från Ikea eller badrumsverktyget från Room328.

Dessa verktyg har två gemensamma problem och där ett av dom är ett stort hinder och det är att man måste ladda ner ett program till sin dator och installera det, den andra problemet är att de inte är så enkla som de skulle kunna vara.

Min lösning
Jag har en vision om att göra ett superenkelt verktyg som precis alla ska kunna bli produktiva i på bara några minuter och det ställer faktiskt 2 enkla krav.

  1. Det ska fungera direkt i webbläsaren (alla de vanligaste webbläsarna) utan att installera plugin och utan krav på vilken typ av dator man har.
  2. Funktionerna ska vara få, men självklara

Jag är övertygad om att jag kan lyckas med detta och jag har redan tittat på några ”proof of concept” lösningar där detta redan har gjorts för spelmarknaden så jag vet att det redan fungerar och är användbart. Jag kommer säkert att återkomma till detta senare i bloggen om detaljerna i hur jag realiserar denna idé.

10 svar på ”Inredningsverktyg – designa ditt hem i 3D”

Har sett ett liknande verktyg på en engelsk/amerikansk hemsida för nåt år sedan. Kommer tyvärr inte ihåg adressen. Googla lite så kan du säkert hitta det Möjligt att det var en länk på techcrunch. Tror att verktyget kommer bli hyfsat populärt. Även om det inte blir överdrivet populärt kommer verktyget i alla fall att signalera till nya besökare att hemsidan är ”väldigt seriös”.

Förresten, du skrev i en bloggpost någon gång för länge sedan att det kan vara en bra ide att översätta allt innehåll. Satt och tänkte på det nu, menar du då även foruminlägg och besökares bloggposter etc? Är det verkligen lönsamt? Du få gärna utveckla den ekonomiska biten lite mer. 🙂

Jo, jag har också sett en massa olika verktyg på amerikanska websajter, men de flesta använder sig av http://www.icovia.com/3d/

Det är ett företag som specialiserat sig på att ”branda” verktyg till andra företag och skapa deras produkter i 3D. Verktyget är ganska coolt när man har färdiga modeller, men det är ganska svårt att göra egna rum, dessutom är det en massa problem i alla olika versioner de gjort i flash. Det här företaget har koncentrerat sig på att visa själva möblerna, träningsapparaterna, vitvarorna osv som de ser ut i verkligheten, dvs de är produktorienterade. Sedan säljer de verktyget till företag som vill visa sina produkter i 3D, det är förstås också en bra affärsidé.

Jag hade dock tänkt mig ett ännu enklare verktyg, fast som har fokus på planeringen och inte så produktfokuserade samtidigt som vi inför en social koppling. Nästan lite som Google ScetchUp och deras katalog med online-objekt, fast då betydligt enklare. Jag har inte hittat någon som gjort det ännu.

SJ -> glömde svara på din fråga om språk…
Jo, jag menade förmodligen att man endast ska översätta själva funktionerna, det användarorienterade innehållet ska man inte röra. Google translate är förstås en rolig tjänst som även maskinöversätter det användarorienterade innehållet på sidan rakt av, men det är mest för tillfälliga behov.

Vet inte var jag skrivit om just översättningar och språk, men precis som en webbutvecklare gör en sajt fungerande i Firefox och sedan reparerar alla fel/problem i Internet Explorer, menar jag att man ska göra en sajt på engelska, speciellt vad gäller dokumentering/kommentarer i koden och sedan översätta en svensk version när man är klar. Då har man verkligen en bra utgångspunkt att vara internationell, du kan även när behovet finns använda dig av programmerare utomlands (Indien/Kina osv) eftersom dokumentationen redan är på engelska. Den extra tiden och mödan man lägger ner kan vara värt besväret om sajten blir populär och man vill växa vidare.

Smart tänkt, vore det inte bättre att redan från början ha endast produkter som t.ex Mio och IKEA(+ andra leverantörer av tapet o.s.v) har i databasen, fast det är kanske så du mena och jag är bara trög.

Emil -> precis, det ska naturligtvis vara riktig inredning och möbler man kan köpa men jag tror nog att det är viktigt att vara leverantörsoberoende. IKEA just har varit svåra att sälja koncept till enligt mina erfarenheter tidigare från Familjeliv men det finns många andra leverantörer på hugget så det är inget problem att få fram hög-upplösta bilder på nödvändiga varor.

En ide hade kanske kunnat vara att försöka få till affiliatelänkar på produktbilderna/inredningarna de skapat. Typ en möjlighet för att användarna att komma direkt till kassan i respektive leverantörs webshop (om de har någon) med alla produkter samlade.

Patrik-> IKEA är rätt svåra, jag vet har haft med att göra förr också.

Jag har alltid undrat varför det inte finns någon site som har tillgång till alla ritningar på alla lägenhet i Sverige, men det är väl ett hästjobb. 🙂
Tänk såhär, när man blir medlem och skriver sin adress så byggs det en 3D modell av lägenheten, sen kan man välja att ändra på väggar och annat som man har ändrat på sen originalritningen gjordes.

hej
jag heter mia jag tycker att det är inte bra förstår du föör att du är en liten pojke hehhe…… trög apa gorilla skaffa ett liv bög…………

och du har ett namn från medeltiden
så ett tips till alla som läser det här ni är dummmaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!!!

Stängt för kommentering.

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.