Kategorier
Blogginlägg

Upprätthållning i en community – en annorlunda lösning

Jag har jobbat väldigt mycket med upprätthållning i communities, i alla fall på två olika stora sajter, Bröllopstorget och Familjeliv. Systemen jag grundade utvecklades med hjälp av ”trial and error” och med användarnas engagemang.

I en perfekt värld
Principen är enkel, man har medlemmar som vill hjälpa till och de får agera moderator och utföra moderering på sidan utan ersättning. Blandar man in pengar blir det plötsligt struligt vad gäller ansvar och roller så därför är modellen med gratis arbetande moderatorer relativt bra.

En sak jag lärde mig var att upprätthållningen måste hela tiden anpassas, behoven förändras konstant liksom kulturen. När jag drev Familjeliv hade vi uppåt 50 000 nya inlägg om dagen och vi hanterade allt ganska effektivt med hjälp av några speciellt utvalda medlemmar. Den viktigaste framgångsfaktorn var ändock policyn och upprätthållningssystemet.

Familjeliv var helt annorlunda än Bröllopstorget
På Familjeliv var konflikter ett faktum, där är man väldigt personlig och allt som tolkas som kritik blir pajkastning direkt. Bröllosptorget hade samma målgrupp (drygt 90% kvinnor) men där var fokus på något helt annat så konflikter var aldrig ett problem, där handlade det om problem med reklam och upphovsrätt istället.

Nu 2009 krävs ett nytt upprätthållningssystem
Det vi skapade för drygt 8 år sedan i upprätthållning är inte modernt längre, och det krävs en ny modell för att bemöta den nya internetkulturen. Många är idag relativt internetvana, man deltar ofta i flera communities och man har lärt sig att internet är öppet för alla. Delar man med sig av något kommer folk ha åsikter om det, både ris och ros. Med den nya rådande internetkulturen ska jag här bjuda på lite tankar och inspiration till en ny och annorlunda princip.

Konceptet är enkelt, istället för ett slutet rapportsystem har man istället ett helt öppet som alla i communityn får deltaga och engagera sig med. Ett slutet rapportsystem skapar misstankar och det är mer en regel än undantag att medlemmarna kallar sajten för stasi och kommunism pga att medlemmarna tycker moderatorerna bestämmer över dom. För att få bort alla dessa problem så föreslår jag att man har ett helt öppen system där rapporter kommer in i en öppen lista tillgänglig för alla medlemmar. Där kan man rösta för vilken ordning de ska bearbetas och kanske kommentera och hjälpa till att ta ett beslut om vad som ska göras, ungefär som att låta majoriteten styra över upprätthållningen.

Visionen om en perfekt upprätthållning blir verklighet – demokrati till folket
Jag håller på att implementera den nya visionen hur sådant här ska hanteras i den tekniska platform vi byggt för våra nya sajter. Istället för att skriva detaljerade inlägg om varje liten del i upprätthållningen kan ni istället följa utvecklingen på bl.a. Hem och Harmoni där vi praktiserar det nya sättet att ha en mer demokratisk upprätthållning.

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.