Kategorier
Blogginlägg

Web 3.0, semantisk sajt med hypermodern navigering

Jag hävdar att vi är bland de första i Sverige som skapar omfattande Web 3.0 sajter. Begreppet Web 3.0 är inte officiellt definierat ännu, men jag tar mig friheten att påstå att vi nu kommer lansera sådana sajter inom några veckor.

Det är nämligen så att Web 2.0 som tog fart under 2007, mest handlar om den sociala webben och underifrånperspektivet, med tekniker som bl.a. Ajax för att göra mer användarvänliga formulär osv. Vi har naturligtvis integrerat Web 2.0 också men samtidigt tagit ett stort kliv framåt i den traditionella utvecklingen.

Vi har två fundamentalt nya tekniker integrerade på sidorna som jag är övertygad om att många kommer kopiera och försöka göra själva när de ser hur bra det faktiskt är. Själva tekniken för att realisera detta har funnits i ett par år, men det är nästan inga som satt ihop det till en stor tjänst som vi gjort. Det mesta är faktiskt teorier och jag har inte testat detta i någon större omfattning, men jag är övertygad om att detta är nästa generationens webbplatser.

Teknik 1: Intelligenta mallar och visningsobjekt
Det är väl inget nytt att varje sida som en webbläsare frågar efter skräddarsys i servern (t.ex. att den ser olika ut om man är inloggad eller inte) och skickas sedan färdig till webbläsaren. Det är vad Web 2.0 handlar mycket om i ett nötskal, det är väl inget större problem förutom att det blir en massa trafik på nätet och det kräver tung serverbearbetning och långsam rendering i webbläsaren. Vi har nu skapat en lösning där de delar som en sida består av (t.ex. sidhuvud, meny, innehåll, sidfot, annonser osv) i sig är intelligenta och kan kommunicera med varandra både i klienten och i servern. Konkret har vi programmerat en del för att få de olika delarna att på sidan att leva egna liv men optimerat för att vi människor ska känna det enklare och bli effektivare på att använda sidan.

Själva sidan ser inte i första anblicken ut att vara speciellt intelligent, den ser ju lika ut som i vilken annan webbplats som helst. Men det är funktionerna när man klickar sig runt och navigerar på sidan som ger stor skillnad. T.ex. om du klickar på något i menyn till vänster uppdateras endast innehållet som är relevant inuti sajten. Kopierar du däremot länken och klistrar in den i adressraden och trycker enter så laddas hela sidan om. Det är ungefär som en sajt med ramar, fast där ramarna i sig är egna objekt i servern och kan beroende på innehåll uppdatera varandra med en bestämd relation. Allt innehåll på sidan har en unik URL även innehåll som i Web 2.0 ändrades med JavaScript inuti sajten, allt innehåll (även det som ingår i AJAX lösningar) är nu transparent och tillgängligt även för sökrobotar på sidan.

Denna teknik har bl.a. följande fördelar:
– Det går snabbare att surfa runt på sidan
– Det kräver mindre resurser av webbläsaren, den behöver inte ladda om sidan för varje klick
– Den minskar belastningen i servern som serverar sajten till besökare
– Den ger mer möjlighet till mer skräddarsytt gränssnitt (man kan t.ex. pausa annonser och de fortsätter vara pausade när man klickar sig vidare inuti sajten)

Teknik 2: Semantiskt innehåll Web 2.0 är lite att anpassa mallar på sidan för att få en personlig webbplats, men den semantiska webben i Web 3.0 har även ett skräddarsytt innehåll på sidorna. Vi använder denna teknik för att t.ex. visa inlägg i fokus som vi tror att just du är intresserad av. Denna lista på inlägg är olika beroende på vem som surfar in på sidan, vad man tidigare sökte på i t.ex. Google eller vad man senast läste på sajten. Det här gäller det mesta på sidan, även annonser som oftast har en geografisk anknytning.

Vi exprementerar även med en ny typ av navigering i form av en livslinje som också är individuellt anpassad och man hamnar i den delen av sajten som är mest relevant beroende på vart man befinner sig på livslinjen. Detta är högst teoretiskt och kan vara lite för visionsinriktad och kanske inte praktiskt fungerar bra eftersom vi är vana över hur en webbsajt ska fungera och därför vara ett för stort hinder att lära om. Vi testar vidare så vi får se om det är något vi kommer att applicera.

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.