Kategorier
Blogginlägg

Mobilanpassa sin webbplats vs mobilapplikation

Det är ett ganska hett ämne just nu att mobilanpassa sin webbplats och visst är det något som jag också måste beakta i våra nya projekt. Mobiltelefoner blir viktigare och viktigare för oss mer än bara möjligheten att prata. För mig är den elektroniska kalendern livsviktig, jag bokar möten och använder den för att strukturera min vardag. Alla är inte som jag och har andra viktiga behov, en del använder den för att göra noteringar i, vissa för underhållning såsom spel och musik men många använder den mer och mer för olika internettjänster.

Det finns en rad olika intressanta internettjänster såsom kartor och kataloger, men nu börjar även många företag lägga upp sina tjänster som applikationer i mobiltelefonerna också. Marknaden börjar mogna och snart är det ett begrepp och då kommer marknaden och media att öka intresset och behoven ännu mer. Då är det rätt tillfälle att ha sina tjänster tillgängliga för mobiltelefoner. SMS har också tagit fart på sistone, väldigt många tjänsteföretag erbjuder bekräftelser via SMS såsom Postens logistik, men det tycker jag ligger utanför den här artikeln.

Men än idag har inte användandet av internettjänster för mobiltelefoner exploderat så det är nu en bra tid att planera hur man ska etablera sig på mobilmarknaden så att man är beredd när det blir ett faktum. För när det är ett faktum att breda massan använder internettjänster så kommer man förlora mark mot sina konkurrenter om man inte kan erbjuda sina besökare dessa mobiltjänster på ett användarvänligt sätt. Jag är övertygad om att det tar lite tid, det kommer ske först 2010 för mobiltelefonerna och internetåtkomsten/abonnemangen på mobilerna måste anpassa sig till acceptabla nivåer. Iphone är ett bra exempel på hur snabbt det kan gå när man har rätt telefon och användarvänliga funktioner för att utnyttja internet på telefonen, men det måste ske på bred front från alla mobiltillverkare för att internetanvändandet ska bli stort för mobiler.

Sociala medier på nätet har alltid varit tidiga med att erbjuda mobiltjänster men det kommer ta tid innan det blir så att användarna tycker det är självklart att alla ska ha mobilanpassade webbtjänster. Behovet finns där redan idag, speciellt för Iphones användare och växer sig starkare och starkare.

OK, hur gör man då. Det finns två vägar, antingen skapar man mobilapplikationer som är en programvara som måste installeras i telefonen eller så anpassar man sina internettjänster till mobiltelefonens webbläsare. Jag tror inte att mobilapplikationer kommer vara den självklara tjänsten utan webbläsaren i mobiltelefonen kommer definitivt att vinna användarens behov av flera skäl varav det starkaste att det är något man redan är bekant med på sin vanliga dator.

  • Mobilapplikationer kräver att man måste installera en programvara vilket både är krångligt och svårt att få likadant på olika telefoner. På Iphone är det dock väldigt enkelt, men det är inte säkert att Iphone kommer vara den enda telefonen på marknaden framöver. Dessutom måste man skapa olika applikationer till telefoner pga att det är individuella operativsystem i varje telefon. Det blir ett svårt arbete att hålla allt uppdaterat och framförallt utveckla det framåt. Man skulle kunna satsa på en platform och hoppas på att de flesta mobilanvändare använder just de telefonerna, men jag tror inte det håller i längden. Att utveckla mobilapplikationer är därför både svårt att göra och underhålla, det är dessutom oanvändarvänligt att installera dessa programvaror för användaren.
  • Mobilanpassad webbsida. Jag tror helhjärtat att det bästa man kan göra är att skapa en väldigt bra mobilanpassad webbsida och det är också det enklaste att göra då man kan använda samma teknik som den övriga webbplatsen. Att anpassa sin webbplats till mobiltelefoner handlar huvudsakligen om skärmstorleken, men också mycket om hur formulär och andra inmatningsfunktioner är med tanke på att det sällan finns tangentbord och mus till telefonen. De flesta telefoner idag har också en väldigt föråldrad webbläsare som man måste ta hänsyn till. Fömodligen kommer nog alla mobiltelefoner att få betydligt bättre webbläsare i alla nya modeller men det är något man ändå ska beakta om man ska nå alla potentiella mobilsurfare.

Eftersom jag anser att det ännu inte är så stor marknad på mobiltelefoner så avvaktar jag med detta några månader och kommer i januari göra en djupdykning i hur man mobilanpassar sin webbplats då det är mer aktuellt. Det viktigaste för mig just nu är att satsa på att bygga upp våra tjänster så de finns där för vanliga webbsurfare, därför blir det först i nästa steg som jag tittar närmare på hur detta kan bäst göras för mobiler.

2 svar på ”Mobilanpassa sin webbplats vs mobilapplikation”

Stängt för kommentering.

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.