Kategorier
Blogginlägg

Därför ska du betatesta din nya sajt

Tänkte berätta lite om varför det är viktigt att betatesta en webbsajt eller funktion i sajten innan man slår på stora trumman och marknadsför den överallt.

I utvecklingsvärlden brukar man kalla förstadiet till en ny produkt alfa och beta versioner och där alfa oftast är en intern testrunda där man ganska kort därefter släpper en betaversion som har en lite längre testperiod.

alfa-stadiet är en kort period där man fixar väldigt allvarliga fel som är ”stoppers” alltså sådant som gör att funktionen eller tjänsten inte ens fungerar och då är det svårt att utvärdera eller testa funktionen fullt ut. Det går oftast väldigt snabbt att fixa dessa ”stoppers” och därför är alfa-stadiet en kort period. Den brukar inte vara öppen för allmänheten eftersom det brukar vara ganska uppenbart vad som ska fixas med en handfull personers testande.

beta-stadiet följs direkt från alfa och där man oftast öppnar upp för allmänheten och breda massan att testa funktionen eller tjänsten fullt ut. Det kan vara så att man lägger till funktionalitet under beta-stadiet för att man fått feedback på att det är nödvändigt, men annars så undviker man gärna med att föra in nya funktioner som aldrig hinner alfa- eller beta-testas fullt ut innan den riktiga versionen ska släppas.

Det finns flera skäl till varför man bör testa sina produkter enligt ovan sätt:

  • Att planera för testversioner gör att det blir lättare att hålla tidsramen, eftersom man måste släppa delar för test innan och på så vis kräver funktionalitet en bra tid innan det stora datumet.
  • När man testar produkten på detta sätt får man lära sig saker man inte visste innan. Framförallt så inser man plötsligt när någon klickar på helt andra sätt än vad man själv gjort i utvecklingsarbetet att funktionen kanske inte ger samma resultat osv.
  • Testerna ger ”hands on” erfarenhet om något man tidigare bara hade på ritbordet och är väldigt bra underlag för vidare beslut. Det blir lättare att ta beslut om t.ex. något ska tas bort, krympas eller införa något helt nytt.
  • Erfarenheterna och kulturella aspekter kan dokumenteras och återanvändas i nästa version för att uppnå ett ännu bättre initialt resultat.
  • En beta-test ger också möjlighet att testa en helt ny idé och anpassa den efter de önskemål som testarna lämnar.

Jag försöker leva efter dessa möjligheter även fast det ibland kan vara svårt. I vårt senaste projekt så har jag pressat oss riktigt hårt med att få allt att hända under december månad och det är bara några veckor kvar. Det sker en febril verksamhet här i Virtuell Media nu som handlar om saker såsom:

-processer, -verktyg, -användargränssnitt, -internationellt, -teknik, -avtal, -innehåll, -administration, -kundsupport, -marknad, -företagande, -marknadsföring, -seo, -inspiration, -ledarskap

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.