Kategorier
Blogginlägg

Vilka grafiska och vektoriserade 2D bibliotek ska man använda till Verktyg i PHP

För att skapa avancerade verktyg i Webbläsaren behöver man fundera över en hel del om hur användningen och tillämpningen ska se ut. Jag kollade runt efter olika verktyg på nätet igår för att hålla mig ajour med vad som finns tillgängligt och vill dela med mig av vad jag fann.

Mitt syfte är att sätta ihop ett standardbibliotek för vektoriserade 2D funktioner direkt i webbläsaren för att skapa användbara verktyg till webbplatserna i konceptet Byggmedia. För att avslöja lite så prospekterar jag över planritningar till hus och hur man gör ett verktyg så enkelt att vilken besökare som helst ska på några sekunder kunna förstå och därmed kunna skapa eller ändra planritningar direkt i webbläsaren.

Igår tittade jag främst på tre olika teknologier som detta skulle kunna realiseras med:

  • Java
  • JavaScript
  • Flash

De verktyg som jag hittade var:

Open jACOB Draw 2D – vektoriserat JavaScript ramverk och OpenSource
Detta var ett ganska häftigt verktyg där man väldigt enkelt kan med klassfunktioner styra objekten som man enkelt skapar med några rader JavaScript kod. Dock verkar det finnas en del buggar (som jag upptäckte på min Mac i Firefox) och jag saknade funktioner för att rotera objekten (i vårt projekt måste det gå att rotera planritningarna). Dessutom fanns ingen naturlig utskriftsfunktion så det kändes som att mycket måste fixas för att det skulle vara funktionellt till våra verktyg.

mxGraph – vektoriserat Java ramverk – kommersiellt
Dessa pojkar har verkligen kommit långt, det här ramverket hade allt man kan önska och det var enkelt att sätta sig in i. Man kan styra allt från JavaScript i webbläsaren och de har stöd för i princip alla webbläsare på marknaden. Ett klockrent alternativ som jag tycker var det bästa jag sett för de ändamål vi ska använda det till. Dock var prislappen för hög, för en obegränsad distribution på en eller flera webbplatser kostar licensen över 150 000:- så det tycker jag inte det var värt.

Adobe Flash – vektoriserat ramverk med fokus på animering – fri distribution
Ja, nu är Flashpenetrationen helt OK så det finns inte så mycket man kan kritisera om detta ramverk. Alla funktioner som jag kommer behöva finns inbyggt och det är ett väldigt enkelt verktyg att programmera i ActionScript. Jag har tidigare gjort en hel del programmering i Flash så det ska inte vara några problem nu.

Jag kommer alltså att göra våra verktyg i Flash och som jag just avslöjade kommer det bl.a. komma ett planritningsverktyg till sajten Byggdags som man kan använda direkt i webbläsaren – då baserat på Flash.

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.