Kategorier
Blogginlägg

Analys – Eniro.se vs hitta.se

Jag och min fru gjorde en snabb analys när vi åt lunch tillsammans i fredags om sajterna eniro.se och hitta.se och vem som kommer gå vinnare ur situationen. Diskussionen uppkom pga Eniros utsago att satsa stenhårt (drygt 200 miljoner om året) på internet.

Vi konstaterade ganska snabbt följande positiva egenskaper om bolagen bakom som vi uppfattar deras närvaro i Sverige utan att i detalj jämföra siffror:

  • Schibstedt kan konsumenters behov på internet bättre
  • Eniro är duktigare på att kommersialisera

Eniro är sämre på kundbehov för att ledningen fortfarande har portaltänk som skiner i genom i alla satsningar (portaltänket börjar bli utdött, idag är det fokus på det sociala nätet). Dock gör man fortfarande (eller har i alla fall gjort) stora pengar på nätet och man är duktig på att trots lite fel segelvind ändå komma i mål bland de främsta. En liten justering av deras affärsmodell skulle kunna skapa ett stjärnskott på nätet, men det är inte så troligt om man tittar på hur historiken ser ut. Nu är det Jesper Kärrbrinks strategier som sätts i fokus, men han lär väl fortsätta använda samma leverantörer som tidigare så det kommer nog inte förändras mycket där.

Schibstedt är sämre på att kommersialisera produkterna man har rent generellt jämfört med Eniros sajter (OK, blocket som Aftonbladet köpte är ett undantag med en fantastisk affärsverksamhet, det var verkligen ett lyckoköp). Dock är de duktiga på att inse vad besökarna har för behov och förvärver därför trafikdrivande sajter. Samtidigt har de en helt motsatt affärsmodell (jmf portaltänket) där man ser till att behålla nischen i sajterna och inte kladdar ner dom alltför mycket med allt annat de har på andra sajter.

Slutsatsen är att framtiden är lite oviss för man behöver pengar att driva verksamheter och det beror helt enkelt på om Schibstedt som en tidningskoncern klarar sig genom övergången när den stora annonskakan går från print till online. Det ser väl rätt ljust ut för Schibsted, men rent kommersiellt tror vi Eniro klarar sig bättre, dock kan de förlora målgången för att man aldrig lärde sig vad människorna ville ha (ta eniros Köp & Sälj – det är helt klart fel satsning). Jag tror därför Schibstedt blir vinnare med sin söktjänst därför jag tror att de kommer klara att anpassa sig till de reella behov marknaden har.

När är det avgjort då, förmodligen redan inom ett par år när ägarna i Eniro kräver andra strategier än vad herr Kärrbrink satsat på – vilket då blir ett utmärkt läge för en större jätte att köpa ut dem från börsen.

2 svar på ”Analys – Eniro.se vs hitta.se”

DUKTIGARE

De är DUKTIGARE är du säker på att de inte är bättre?

Kom igen så pratar väl bara en 7-åring

Bra synpunkter! Satt just själv och funderade på vilken av de båda sidorna som är den bättre och stötte då på din artikel. Språkpoliser är bra trista. Min man är inte svensk. Det hade varit synd att missa hans fantastiska innehåll bara för att hans svenska inte är så bra! ; )

Stängt för kommentering.

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.