Kategorier
Blogginlägg

Såhär byter man från Blogger till Svenska WordPress

Idag har jag ägnat hela förmiddagen åt att byta från Blogger (Blogspot) till en egeninstallerad WordPress på egen server. Jag är behov av att göra anpassningar i bloggen och jag hade läst mig till att WordPress hade lösningar på det mesta så det kändes naturligt att det är bloggsystemet jag ska använda.

Min hogberg.net domän ligger på webbhotellet Levonline, men jag tänkte prova Loopias Webbhotellstjänst eftersom jag hört att de just infört en automatiskt WordPress blogginstallation genom deras admin-gränssnitt.

Igår kväll testade jag Loopias WordPress-MU som man kan installera helt automatiskt på sitt konto genom Loopias admin gränssnitt. Efter lite testande hit och dit upptäckte jag att det inte alls var mycket man kunde anpassa, det gick inte att installera egna templates eller personifiera de som redan fanns mer än titel och sånt.

Till min fasa såg jag i koden att de har som standard i sidhuvudet som en metatagg noindex och nofollow i alla deras templates, för mig som jobbar med SEO var det inte så bra. Då tänkte jag istället ändra själva template-filerna men insåg att bloggfilerna var skyddade på ett helt annat ställe och de hade gjort en ändring i DNS så att de inte låg på webhotellets utrymme som jag betalat för. Jag hade alltså ingen möjlighet att påverka bloggen alls. Tummen ner för Loopias nya bloggtjänst!

Efter en halvtimme när jag upptäckt allt det där negativa tog jag bort bloggen helt och hållet och laddade ner en egen WordPress och installerade den och det var betydligt flexiblare. Såhär gjorde jag:

 1. Jag laddade ner den senaste svenska versionen 2.6.3 av WordPress.
 2. Från min Mac packade jag upp ZIP-filen och då hamnade en mapp ”WordPress 2” på skrivbordet
 3. För att få upp WordPress-filerna till min www katalog på min domän hogberg.net använde jag mitt FTP program på macen. Det tog lite tid att ladda upp opackade filer 5Mb över FTP genom 3G som jag använder för tillfället vilket är lite irriterande när man är van att ha 100Mb både upp och ner med fiber.
 4. När filerna var uppladdade ändrade jag uppgifterna i wp-config.php i WordPress-roten till att ha korrekt login-information för MySQL, det gjorde jag genom att använda SSH terminal mot hogberg.net servern jag använder.
 5. Sedan surfade jag in på hogberg.net/admin/install.php och följde installationsanvisningarna.

Sedan var det klart med grundinstallationen som för övrigt gick ganska snabbt!

Det som tog tid (några timmar) var att fixa gränssnittet i den nya bloggen (men allt går att anpassa i admin-gränssnittet). Det är så himla mycket jag har gjort men jag tar här upp de viktigaste punkterna för att importera Blogger kontot till WordPress.

 • Jag använde ”Import” funktionen i WordPress admingränssnitt för att hämta inlägg och kommentarer från Blogger. Det var väldigt smidigt med ett juste AJAX gränssnitt och en statusbar som visade hur den hämtade alla inlägg och kommentarer. Allt fungerade jättebra och inläggen hamnade på rätt plats.
 • Tyvärr fixade inte Importfunktionen tre saker som jag var tvungen att manuellt uppdatera
  • Kommentatorernas länkar och Email följde inte med så jag gick in och la in de manuellt  genom att redigera kommentarerna
  • De fysiska bilderna som jag laddat upp till Blogger kopierades inte över automatiskt. Jag fick ladda ner dessa till datorn från Blogger, ladda upp dessa till WordPress och byta ut källan i de inlägg där bilderna fanns
  • Permalänkarna till inläggen följde inte med och det var viktigt eftersom Google står idag för 50% av trafiken till sajten. Jag fick då först gå in och anpassa en liknande permalänksstruktur som på blogger, såhär valde jag: /%year%/%monthnum%/%postname%.html
   Problemet var bara det att Blogger hugger av permalänkarna om titeln på inlägget är långt, det gör inte WordPress. Samtidigt så hanterar Blogger åäö annorlunda än WordPress. Blogger tar bara bort dessa tecken i permalänkarna, medan WordPress är mer SEO vänlig och byter ut det till motsvarigheten utan prickar (aao). Så jag var tvungen att gå in Google Analytics som jag använder och tittade på vilka inlägg som får många träffar, sedan gick jag in och ändrade permalänkarna på bara dessa inlägg och struntade i de andra faktiskt eftersom det var så mycket jobb.
 • Jag köpte ett tema som heter thesis (verkar vara ganska populärt) och installerade det på min blogg. Tyvärr så finns det bara på Engelska men jag ska fixa översättningarna senare, det är ganska enkelt eftersom allt redan är förberett i den svenska versionen.
 • Tog ett beslut att ändra adressen från blogg.hogberg.net till hogberg.net och då behöver man göra en redirect för att alla ska veta (även Sökmotorerna) att innehållet nu finns på ny plats om man råkar hamna på den gamla adressen. Så här ser raderna ut i min .htaccess fil för att fixa det:
  Options +FollowSymLinks
  RewriteEngine on
  RewriteCond %{HTTP_HOST} ^hogberg\.net
  RewriteRule ^(.*)$ http://hogberg.net/$1 [R=permanent,L]

  Ovan gör att allt som man konfigurerat DNS med att hamna på min server såsom blogg.hogberg.net eller www.hogberg.net blir omdirigerad till hogberg.net. Detta gör att nu kommer alla som söker i Google också hamna på min nya blogg i WordPress.

 • Ändrade på inställningarna i mallen för thesis att inkludera min Google Analytics kod så att jag kan följa statistiken senare. För säkerhets skull bytte jag även webbadressen i analytics-kontot från blogg.hogberg.net till hogberg.net, annars kanske inte statistiken samlas korrekt.

Hoppas att detta var användbart för någon, det tog mig ungefär 3 timmar att fixa allt detta inkluderat denna tid det tog att sammanställa detta inlägg i nya WordPress bloggen. Testet med Loopias WordPress blogg gjorde jag igår kväll.

7 svar på ”Såhär byter man från Blogger till Svenska WordPress”

Använd absolut INTE Loopia, det är det sämsta du kan göra!

Vi har alla våra sidor hos de och det är problem i princip varje vecka. Just nu tex går det inte att komma in på någon av våra sidor…

Vi kommer att byta de så fort vi bara kan! Det går inte ens ringa deras tekniska support, de säger att de inte kan ta emot samtalet, helt otroligt!

Mvh

Ja, jag har läst mig till att Loopia har haft riktigt dålig support. Jag använder inte dom så mycket annat än att hantera en hel del domäner jag har där. Den här bloggen ligger nu istället hos Levonlines webbhotell, det var ganska enkelt att flytta.

Tack för kommentar och kul att du tittade in…

Hej Patrik,
Hur jag än försöker förstå hur man gör wordpress så går det inte, jag fattar det helt enkelt inte!!! Jag har min hemsida hos surftown och jag vet att det går att aktivera ett wordpress….men hur? Kan Du hjälpa mig? Vänligen
Shobhana

Hej Patrik, hittade detta när jag sökte på just att flytta sin blogg. Har en blogg på blogger men har nu köpt en domän som jag vill använda till denna. Är van vid wordpress och egen domän som jag har till mitt företag men vill nu göra samma till min matblogg. Ditt inlägg var bra men jag undrar över en sak. Ligger den gamla bloggen och dess innehåll kvar på blogger adressen även efter att man flyttat över allt till wordpress? skulle gärna vilja att det gjorde det under en period tills alla vet den nya adressen… ska visserligen testa att peka som du gjort men ändå.. svara gärna via epost…om du vill och kan..

Sanna -> WordPress importfunktion kopierar bara saker från den andra bloggen och ska inte ta bort något. Så ja, du behöver inte oroa dig den gamla bloggen och dess innehåll kommer ligga kvar på blogger efter kopieringen.

Hoppas det går bra!

Hej Patrik, tack för att du svarade! Passar på att ställa ytterligare en fråga eftersom jag håller på att banka huvudet helt sönder av detta! Tänkte idag att jag skulle flytta över hela bloggen men när jag går via import funktionen i wordpress får jag följande svar:
Could not connect to https://www.google.com
There was a problem opening a secure connection to Google. This is what went wrong:
Unable to find the socket transport ”ssl” – did you forget to enable it when you configured PHP? (0)

eftersom jag inte är speciellt bevandrad i detta ”språket” vet jag inte vad jag ska göra? Vet du möjligen? Tacksam för hjälpen..
//Sanna

Stängt för kommentering.

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.