Kategorier
Blogginlägg

Vikten av responsiv webbplats vs tjäna pengar

Tänkte skriva lite om vikten av att det måste hända något direkt när man klickar på länkar i sajten för att det ska kännas bekvämt att stanna kvar. Jag jobbar oftast med sajter som har många besökare och är beroende av att de stannar där så länge som möjligt och då är det av ytterst vikt att webbplatsen ger svar när man klickar sig runt.

Det här handlar huvudsakligen om tre punkter i nämnd prioriteringsordning:

  1. Driftsfråga
  2. Annons och innehållsleverantörer
  3. Mängden animerad annonskraft

Mest handlar det om driftsfrågor men också en hel del av vilka avtal man sluter med andra företag såsom vilka annonsleverantörer som ska distribuera annonser på sidan. Men det beror också på vilka typer av annonser som man släpper in på sidan och hur många, har man fem tunga Flash-annonser på sidan kan man räkna med att folk kommer klaga om man inte har den senaste cray-datorn hemma.

1) Driftsfrågan
Jag jobbar mycket med sajter som har ganska stora mängder med trafik såsom 100 dynamiska sidvisningar i sekunden vilket är ett krav om man ska komma upp i sådär 10 miljoner sidvisningar i veckan. Därför är det viktigt att man har full koll på både tekniken, leverantören och systemet för att försäkra sig om att driften inte kommer att göra så att människor flyr sajten. Se bara till att man alltid klarar av dubbel kapacitet mot normal driftsbelastning, det har jag som ett baskrav när man har en stadig och normal besöksutveckling på sidorna.

Jag har också ett annat baskrav och det är att varje sidvisning inte ska ta längre tid än 500ms (dvs en halv sekund) för servern att generera under hög belastning. För att uppnå detta gäller det att man byggt ett robust backoffice för databaser och andra resurser som kan vara flaskhalsar i systemet. Som exempel, på Familjeliv så är det normal belastning med ca 8000 SQL-frågor i sekunden (vi kör MySQL där) men det är ändå viktigt att alla dessa SQL-frågor måste lösas av MySQL inom 10ms under denna belastning eftersom varje sidvisning kanske har 10-20 frågor för att genereras.

Nu finns det visserligen en massa nya tekniker som gör att man kan effektivisera både logiskt och fysiskt och det är allt från CDN till olika lokala cache-lösningar.

Fokus bör också faktiskt ligga lite på distributionsnätet, se till att du har garanterad bandbredd i driftsleverantörens router och låt inte de dela din kapacitet med andra kunder för då kan det istället bli en flaskhals. En bra driftsleverantör ger dig grafisk statistik över hur mycket av bandbredden du använder av under dygnet och det är ett bra underlag för beslut att göra förändringar när det blir nödvändigt.

Jag kan varmt rekommendera Internet Border Technologies för drift som jag jobbat mycket med, de är väldigt kompetenta och flexibla, kanske inte billigast men man får vad man betalar för.

2) Annons och innehållsleverantörer
Den här frågan är viktigt eftersom även om man har en supersajt och världens bästa driftstjänst så kan sidladdningar bli supersega om man har dåliga annonsleverantörer. Oftast är annonsnätverken väldigt dåliga och det är oftast problem med annonsleveranser pga olika anledningar. Mina erfarenheter är att Googles Adsense-nätverk fungerat bäst, men värst är nog tradedoubler men tätt därefter kommer vanliga annonsleverantörer såsom AdToma (som använder AdTech).

Problemet är att man oftast är låst till säljbolaget, mediabyrån och slutkundens lösningar och då kanske det enda är att lägga dessa annonser i en IFRAME så att annonserna laddas efter att sajten laddats klart. Problemet här är att annonsören kommer få en minskning av CTR (Click Through Rate) eftersom folk kommer klicka sig vidare på sidan innan ens annonsen hann börja visas och nästa gång kommer då annonsören välja en sajt som har högre CTR.

Den bästa lösningen är förstås att man själv distribuerar annonserna i sitt eget serversystem (om man har ett driftsystem som naturligtvis då är bättre än annonsnätverkens). Men det är inte alla mediabyråer, slutkunder och säljare som accepterar det så ska man tjäna pengar blir det en avvägning och så får man tumma på driftskvalitén istället.

3) Mängden animerad annonskraft
Ett lysande exempel är Aftonbladets sida, den är nästan alltid väldigt tung att ladda, det är bara att öppna fem fönster med aftonbladet i webbläsaren så kommer du få en seg dator. Men notera att Aftonbladet har mycket trafik och det är alltså ingen stor nackdel för dom, eftersom det handlar om nyheter. Men ett bevis på att det är trist att vara där längre tid är bara att titta på antalet sidvisningar per unik besökare på KIA, Aftonbladet har minst i branschen och därför är det givet att deras kommentar/community/forumtjänst är en flopp vilket helt beror på deras tunga sidor. Dom kommer aldrig få besökaren att stanna där lång tid pga deras tunga sidor.

Om man ska behålla besökaren och skapa klister är det alltså A och O att inte tynga sajten med mycket annonser som segar ner besökarens dator. Det säger väl sig självt eller hur!
Men sedan är det som sagt en avvägning igen, man är kanske också beroende av intäkterna det ger och därför så är det viktigt att lyssna på vilken nivå som besökarna tycker är acceptabel. Man får helt enkelt göra undersökningar och testa sig fram med olika annonslösningar för att komma fram till vad som är optimalt för just sin målgrupp och sajt.

Summering
Att ha en webbplats responsiv är en av de viktigaste punkterna på dagordningen för alla stora sajter, men intäkter är också viktiga som många gånger betyder att det kan bli lite segare på sajten. Var man sätter gränsen kan till och med ha betydelse för sajtens fortlevnad och det är gränser som är svåra att sätta om man inte förstår sin målgrupp väldigt bra.

Avslutningsvis vill jag bara säga att mina erfarenheter att lösa dessa problem har lett till en helt ny teknik som jag kommer att använda till mina nya sajter, vilket kommer lösa alla dessa tre punkter väldigt elegant.

Ett svar på ”Vikten av responsiv webbplats vs tjäna pengar”

Stängt för kommentering.

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.