Kategorier
Blogginlägg

Hur ska man tackla konkurrens i en startup

Det är sällan någon startar upp en ny sajt med en helt unik idé, oftast handlar det om en förbättrad affärsidé från antingen andra eller sig själv.

Jag är en person som mest vill förbättra och emellanåt kommer jag på helt unika saker som jag blir väldigt uppslukad av. Många av dessa idéer tror jag från början är unika, men senare händer det alltför ofta att jag hittar nåt liknande i sökmotorn. Men då börjar det roliga, då brukar jag titta på om de gjort affärsidén rätt ur min synvinkel och känns det som att en hel del går att förbättra så är det faktiskt en stor chans att lyckas.

Men då blir konkurrensläget uppenbart, hur ska man göra för att övervinna en redan etablerad konkurrerande verksamhet – jag säger bara:

Gör det mycket bättre, smartare, lockande och med en unik infallsvinkel

För att analysera det närmare så handlar det rent konkret om att göra sakerna såhär:

Mycket bättre
Skapa helt enkelt en tjänst som breda massan vill ha, se till att fördjupa sig i målgruppen så att man verkligen förstår sin målgrupp till 200%. Ett sätt är att bli ett med målgruppen så som exempel mig själv (jag gifte mig 1999, perfekt för att veta vad målgruppen på Bröllopstorget ville ha, fick barn 2001, perfekt för att veta vad målgruppen på Familjeliv ville ha).

Smartare
Gör saker på ett innovativt sätt, hitta på lösningar som förenklar problemen i målgruppen på ett betydligt enklare sätt än vad konkurrenterna klarar av. Kan t.ex. handla om navigering och hur webbtjänsten fungerar. Varför t.ex. skapa program som måste installeras i datorn när de går att realisera inuti webbläsaren (tänker på IKEA’s köksplanerare).

Lockande
Se till att innehållet är attraktivt för målgruppen, att man verkligen skapar ett klister för att som besökare känna att man vill gå in på sajten så fort ämnet kommer upp. Kan t.ex. vara ett lätthanterligt forum där man kan ställa frågor dygnet runt och få svar inom några minuter.

Unik infallsvinkel
Differantiera innehållet man har mot konkurrenterna, det är svårt att ta marknad genom att konkurrera om samma innehåll, hitta sådant som inte finns hos konkurrenten. I mitt nya projekt med byggsajterna kommer vi med våra sajter differantiera oss genom att göra mycket verktyg (vi är duktiga på att skapa webbverktyg) som innehållsajter. När vi i framtiden har många besökare kanske vi skapar sociala nätverksfunktioner och gör som konkurrenterna gör.

Resten faller lite under andra områden som är helt egna kapitel som jag kanske går in på senare om det är någon läsare som är nyfiken på det, men minst lika viktiga såsom:

  • Sökoptimering
  • Länkbeten
  • PR
  • Samarbeten
  • Viral marknadsföring

Hoppas denna snabbguide att hantera konkurrens på nätet ger dig lite kött på benen. Jag vill bara notera det att alla sajter jag lanserat har haft stora och etablerade konkurrenter, speciellt Familjeliv och det var bl.a. ovan principer som gjorde att vi kom ut vinnande.

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.