Kategorier
Blogginlägg

IVA gav en hyllning till oss entreprenörer igår

Igår var jag med på IVA (Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien) sammankomst där man bl.a. delade ut guldmedaljer till framstående forskare, ja det var alltså H K H Prins Carl Philip som överlämnade priserna i Stockholms konserthall. Sedan var det bankett i Stockholms Stadshus med en middag av nobel-karaktär.

Jag blev väldigt positivt överraskad kring det som berättades i deras tekniksamtal. Den nya VD’n (professor Björn O. Nilsson) i akademien berättade nämligen varmt om att de ska börja verka för att forskare också ska få resultat på sina upptäckter. Som han sa och visade med siffror, vi är världsbäst på att skapa innovationer i Sverige, men världssämst på att kommersialisera dom. Där kom vi entreprenörer in i bilden, man ska alltså lägga resurser på att främja entreprenörskap inom forskarvärlden och har lagt fram förslag på förändringar som ska uppnå det. Han visade till och med definitionen av ordet entreprenör från ordlistan och hade stort fokus på detta i sitt tekniksamtal.

Ett par unga killar lyftes fram i ren entreprenörsanda hur en duo har lyckats så bra, det var två iranier (bor och verkar i Sverige) varav en var forskare och den andra ekonom och som kände varandra sedan ungdomen. Forskaren hade av en ren olyckshändelse råkat kyla ner ett material för snabbt när en ugn gick sönder och fick således fram ett helt nytt material som visade sig innehålla unika egenskaper. De startade sedan ett företag och med hjälp av hans partner (ekonomen) lyckades de kommersialicera produkten i en rad olika tillämpningar och bolag och har på några år tagit företag från 0 till 200miljoner i omsättning. Det var ett tydligt exempel på som IVA gärna vill se mer av i Sverige.

På banketten var det väldigt trevligt sällskap, jag trodde det bara skulle vara forskare och ingenjörer, men jag satt bredvid både den ena och andra entreprenören. Vid mitt bord satt bl.a. Håkan Lans och det var många andra kända och mycket trevliga personer. Naturligtvis satt prinsen i mitten på honnörsbordet och däromkring många i IVA’s organisation. Jag upptäckte att det inte har varit helt fel att ha startat Bröllopstorget och lärt sig lite kunglig etikett som det oftast handlar kring bröllop, det kom väl till pass i denna tillställning.

Maten var väldigt god och hade till den trevlig underhållning. Sedan bar det väg till gyllene salen och traditionell dans i balkaraktär, lägger in ett kort här för att ni också ska få njuta av det lite. Jag och min fru åkte hem strax efter midnatt.

Sammanfattningsvis var detta en väldigt trevlig tillställning och framförallt väldigt intressant att fokus sattes på oss entreprenörer, jag är övertygad om att det blir väldigt fruktfyllt för Sverige.

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.