Kategorier
Blogginlägg

Hur jag gör vår startup nu när marknadsekonomin rasat

Som jag tror många andra entreprenörer kan instämma så är det faktiskt ett väldigt bra läge att starta upp en verksamhet under lågkonjunktur, det är inte lika lätt att skaffa kunder och man måste på olika sätt bygga en liten bättre grund. När sedan ekonomin vänder så har man positionerat sig väldigt bra för att få igång verksamheten i full fart. Det är väl inte så konstigt egentligen utan ganska självklart.

Men jag tänkte berätta lite om hur jag ser på saken i lite mer detalj. I det stora hela så tittar jag på den potentiella målgruppen och hur konkurrensläget ser ut. Hur mycket har konkurrenterna tagit av den potentiella kakan i affärsmodellen som man skapar. Det är ganska fundamentala saker och man behöver inte göra en noggrann förundersökning. Tar ett exempel med när vi startade Familjeliv, det fanns en väldigt stor sajt på marknaden som hade över 100 000 medlemmar och var jättepopulär, men jag resonerade som så att det borde i grova drag finnas 500 000 internetsurfande gravida och småbarnsföräldrar i Sverige och de har bara lyckas fått en femtedel av den kakan så då fanns det helt klart plats för mer. Samma grundläggande principer kan man applicera på olika internetverksamheter.

När vi skapar de nya sajterna räknar jag grovt med att dels knycka en del besökare från konkurrenter, men främst att hitta alla villrådiga som ännu inte fastnat på någon speciell sajt ännu, och denna grupp är väldigt stor för byggmarknaden på nätet i Sverige består av en väldigt splittrad samling av sajter. Att starta en mycket bättre samlingssajt just nu är perfekt för vår affärsmodell, vi ligger precis rätt i tiden eftersom byggmarknaden kommer eller håller på att drabbas rejält av det dåliga ekonomiska läget som det ser ut idag. Begrunda mitt tidigare inlägg om att kulturen är viktig att känna och tänk då på att under ekonomikriser går folk ut och äter istället och restaurangbranschen blommar. Det är ungefär liknande effekt man kan utnyttja när man startar upp ett företag under en ekonomisk kris, fast det kan ju vara svårt att finansiera den förstås – och klarar man det ser vägen väldigt ljus ut.

Nu tror jag inte just gratis internetsajter som riktar sig till privatpersoner drabbas av de ekonomiska läget rent besökarmässigt, utan det är deras ekonomiska affärsmodell som kan kantras rejält om man inte ändrar den på grund av vad som nu händer. Fortsätter man t.ex. att huvudsakligen sälja mainstream-annonser typ banner i CPM kvantitet utan någon nischad inriktning kan man räkna med minst ett 50% bortfall direkt. Nu handlar det om att istället försöka hitta sin nisch och byta argumenten i säljledet mot det. Nu sitter jag i båten lite, men för att understryka detta tycker jag Clear Channel har gjort mycket rätt att lansera ett nischat vertikalpaket för annonsörer: Clear Channel tar upp barnkampen med Bonnier.

Självklart satsar vi i vår nya internetstartup på 200% nischat och jobbar med speciella metoder för att uppnå unika marknadspaket som ska stärka affärsmodellen ännu mer utfrån vad vi ser hur utvecklingen går på nätet.

Det är väl snart dags att avslöja lite mer om vad vi håller på med, håll ut – det kommer mer smaskiga detaljer under veckan…

Ett svar på ”Hur jag gör vår startup nu när marknadsekonomin rasat”

Stängt för kommentering.

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.