Kategorier
Blogginlägg

Medarbetare i en startup

Jag har fått det berättat för mig många gånger när framgångsrika entreprenörer svarar om varför deras idé blev en sådan succé att det hade mycket med deras medarbetare att göra. Visserligen kan man tro att jantelagen gör ett sådant svar självklart, att man inte enskilt vill stoltsera över sina framgångar. Men det är verkligen så att sina val av medarbetare har en enorm betydelse för företaget och då talar jag även av egna erfarenheter.

Jag tänkte göra en liten djupdykning kring vikten av medarbetare i detta inlägg för att dela med mig av hur jag tänker och varför det är viktigt för mig.

Egentligen tycker jag man enkelt kan dela upp medarbetare i två kategorier, de medarbetare som är medgrundare till idén, dvs de som startar bolaget med någon typ av ägaransvar vilka jag kallar samarbetspartners. De andra är de som knyts till verksamheten i nästa steg vilket främst då är anställda, men det kan likväl vara engagerade idealister som gärna utan förbehåll bidrar med sitt engagemang (jag likställer denna grupp som anställda).

Först och främst så anser jag att sätta igång ett projekt med en samarbetspartner (duo) eller två (trio) har större chans till framgång än om man kör ”one man show”. Anledningen till detta är konkret att bra idéer kan bollas till ännu bättre idéer, dvs man använder varandra som bollplank och på så sätt kan man prova idéer med varandra. Man får liksom i utvecklingsvärlden Alpha- eller Beta-testa idén utifrån varandras synvinklar och kan snabbt ta beslut om det faller inom visionen eller lyfter idén vidare. Det finns massor av andra anledningar som jag skulle kunna berätta mer om, t.ex. att är man flera kan det gå snabbare att komma igång genom att man jobbar parallellt med idén. Helt klart är att vara flera grundare skapar bättre utsikter.

Men jag måste ge varningens tecken, det behöver inte alltid vara så att vara en duo är bättre, tänk om samarbetspartnern har en annan vision, inte är lika engagerad, eller visar sig inte kunna samarbeta med andra osv. Vikten av att sätta igång idén med rätt samarbetspartner är därför av vital betydelse för verksamheten. Jag har själv indirekt erfarenhet av fel samarbetspartners och där vi behövt göra omstart med nya samarbetspartners två gånger innan det tillslut blev rätt.

Mitt råd kring valet av samarbetspartners är att hitta någon som förstår och verkligen passionerat visar sitt intresse till idén. Det kan ju rent praktiskt gå till så att man berättar om idén för någon tänkbar kandidat och fördjupa sig lite för att se om man får gensvar i form av frågor, har du tänkt på det där osv, och i bästa fall att personen till och med börjar bidra med fler saker och hjälper till att lyfta idén ännu längre. Man märker ganska snabbt hur passionerad personen verkligen är kring sin idé och om denne kommer bli en bra samarbetspartner. Sedan är det bara att fråga om personen vill vara med på tåget, resten hör nog till en annan diskussion.

Men den riktiga framgången för företaget kommer när man skaffar fler av rätt sortens medarbetare (anställda, frivilliga, företagspartners osv). Mina erfarenheter i ett tidigt skede är att hitta medarbetare som är som man själv är och framförallt delar visionen av idén. Att hitta sådana medarbetare fungerar ungefär likadant, var passionerad och berätta om visionen, de fantastiska målen osv så märker man på reaktionen vilka man vill ha med på tåget och inte. Goda egenskaper för dessa medarbetare är viljan att bidra och tilltron till idén. Man måste se till att medarbetare runtomkring sig som man kan kommunicera med på alla plan och gör gärna saker personligt för att visa vad viktiga dom är för dig. Bjuder man till som person och hjälper medarbetare med allt så får man minst lika mycket tillbaka.

Sedan handlar utvecklingen med sina medarbetare mycket om att hela tiden driva allt framåt tillsammans, att få alla att lika passionerat tro på idén som man själv. Man måste få förtroende och bli en förebild för sina medarbetare för att få personalen att utveckla verksamheten framåt.

Jag berörde här ovan förutom samarbetspartners att medarbetare inte behövde vara anställda, det kan vara t.ex. vara medlemmar eller andra företag. Som exempel i vår framgång med Familjeliv så hade vi en stor skara medlemmar som verkligen trodde på oss och gjorde allt för att vilja hjälpa till och bidra med att göra idén ännu större. En och annan av dessa engagerade medlemmar anställde jag senare, men det visar vad viktigt det är att vara en ikon för en idé som andra ser upp till.

Många investerare anser att en idé är värdelös om det inte är rätt individer bakom den (du eller dina samarbetspartners). Man har alltså större chans att fånga investerares intressen också med rätt medarbetare.

Mina slutord i detta inlägg är därför, rätt medarbetare är av det viktigaste för verksamhetens framgång på många sätt.

Ett svar på ”Medarbetare i en startup”

Stängt för kommentering.

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.