Kategorier
Blogginlägg

Jag är såld

Att igår på Entreprenörsgalan i Stockholms Stadshus sitta och lyssna på entreprenörernas förebilder såsom Ulla Lundevall, grundare Dustin, Robert Af Jochnick, grundare Oriflame, Torsten Jansson, grundare New Wave Group och Mats Qviberg, Avanza gav mig en väldigt självklar insikt – att vara entreprenör är fantastiskt.

En galamiddag i Blå salen är dessutom inget i alla fall jag undviker när möjligheten finns. En fantastisk tre-rätters middag serverades samtidigt som vi entreprenörer pratade om varandras erfarenheter och idéer.

En favorit för mig är Robert som grundade Oriflame tillsammans med en skolkompis på 60-talet och är fortfarande idag aktiv, tror han sa att han var 68. Han gjorde några utlägg om ”Decisive Moments”, bl.a. ett tillfälle när de hade köpt upp Guldfynd, Hallbergs osv på 80-talet och han vaknade kl. 03.00 istället för 05.00 och kände att något var fel. Grundarna hade ett möte direkt därefter och bestämde sig för att göra sig av med alla guldfirmor och satsa på core business helhjärtat. Det är han glad att han gjorde för annars var han säker på att inte Oriflame skulle finnas idag, nu är Oriflame världens 5:e mest kända parfymmärke.

Men jag måste medge att Ulla som startade Dustin på 80-talet har en härlig entreprenörshistoria också, de började att sälja disketter i sitt garage hemma, idag omsätter Dustin över 1 miljard kronor och säljer lite mer saker än disketter. Hon berättade också att namnet Dustin kom från deras hund, sådär vet ni…

På frågan om varför de lyckas så bra med deras företag så var det gemensamt att det hade med personalen att göra. Att ensamt driva ett projekt framåt var absolut ingen framgångsfaktor långsiktigt. Om man däremot entusiasmerar personalen och jobbar med dom så att de inspireras av samma vision och idéer så kommer man jättelångt. Robert berättade att de haft många olika VD’ar, några av dom (ett tiotal) har inte haft respekt för grundidén och velat rita om kartan lite själv, men dessa har de gjort sig av med ganska snabbt. Robert tyckte det är viktigt att det ska finnas respekt för vad som redan finns och skapa möjligheter att ta det till nya höjder.

Sedan var det efterfest i Tomas Brolins restaurang/bar UNDICI, med goda drinkar och trevligt sällskap, naturligtvis med Tomas också.

Själv skapade jag en rad nya affärskontakter och några inslag till vidare samarbeten med mina egna framtida projekt som jag kommer berätta mer om här i bloggen under oktober.

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.