Kategorier
Blogginlägg

Globe Forum i Stockholm

Jag fick äran att deltaga på Globe Forum här i Stockholm i dagarna vilket var väldigt intressant. Så därför tänkte jag delge lite av vad som försiggår ute i världen kring hållbar energi/företagande.

Mina favoritämnen på konferensen handlade om smartgrid, innovationer och nanoteknik. Många intressanta talare och teman var på agendan. Här till höger talade Maud Olofsson om utmaningarna och möjligheterna kring hållbar energi och vad som görs på myndighetsnivå.

Smartgrid
Det handlar om eldistribution och där det kan göras smart om man kan kontrollera elflödet åt alla håll. Tänk dig att du har överskott av el som produceras på dagen genom din solpanel på taket, då är det ju bättre om dina grannar kan få överskottet av din el till ett lägre pris än det de får från elbolaget. Om man då har ett helt sådant här samhälle så säger det sig själv att man bättre utnyttjar resurserna.

I Sverige har vi bara kommit till första steget i en framtida Smartgrid där vi bytt elmätare som möjliggör kommunikation åt båda hållen för en korrekt avläsning och kostnadsberäkning. Men framtiden är ljus, det finns flera aktörer som jobbar med myndigheter och företag för att nå en framtid med Smartgrids, fast det tar minst 10 år till innan det börjar likna något åt det hållet eftersom det är många problem att lösa.

Bl.a. finns det problem att lösa om hur man ska hantera ekonomin, hur ska du få betalt för din överskottsenergi och hur ska betalning gå till mellan grannar, samhälle och leverantör. Detta blir extra krångligt när myndigheter vill ha elcertifikat så det är rätt mycket arbete på myndighetsnivå för att förändra dagens distributionsmodell av el.

Fritt rent vatten av luft
Ett av innovationsföretagen presenterade sin apparat som skapade rent rinnande vatten (1000 liter om dagen) av bara luften runtomkring oss. Bl.a. använde man den vid jordbävningen i Haiti där det verkligen var livsnödvändigt. I princip ska man tydligen kunna ställa apparaten mitt i öknen där det inte finns el och klara av att generera rent vatten. En smått imponerande innovation med stort användningsområde. Denna innovation utsågs som vinnare bland flera andra också helt makalösa lösningar och produkter som presenterades under konferensen med fokus på att söka kapital till utveckling.

Nanoteknik
Otroligt spännande område som handlar om de små, riktigt små teknikmöjligheter man kan utföra nästan på atomnivå. Redan idag används nanoteknik av industrin inom många områden och det finns massor av praktiska tillämpningar som ser dagens ljus. Nanorobotar är ett intressant utvecklingsområde, bl.a. fick jag reda på att en industrirobot som klarar att montera 100 svetsningar i minuten i princip skulle klara 100 miljoner svetsningar på nano-nivå.

Det är nämligen så att det är ett linjärt samband med storleken att allt kan göras dubbelt så fort när det är hälften så stort. Eftersom nano-storlekar är på en miljondels-storlek av dagens robotar så skulle alltså en bilfabrik kunna producera en miljon fler bilar på samma tid det tar att producera 1 idag.

En inspirerande tanke om vad som kommer hända i framtiden. 20 år har gått sedan nanoteknikens område började utforskas. Man har räknat ut att redan år 2020 kommer det skapas 7 miljoner nya jobb kring nanoteknik världen över.

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.