Kategorier
Blogginlägg

Vi kommer nu in i konsumentgeneration 3 på internet

Det har slagit mig att man som konsument idag använder internet på ett betydligt mer sofistikerat sätt än för 5-10 år sedan. Anledningen är förstås alla nya tjänster och möjligheter. Det handlar om att använda internet som ett verktyg för att köpa, sälja och utöva konsumentmakt, precis som man använder en skiftnyckel till att skruva muttrar.

Man skulle kunna sammanfatta det som så att vi nu är inne i konsumentgeneration 3 på internet, där den första handlade om att ha produkter och tjänster tillgängliga och i bästa fall möjlighet att kunna köpa över nätet. Andra konsumentgenerationen kom med den sociala makten som representeras av forum, recensioner och prisjämförelser.

Den tredje konsumentgenerationen som vi är inne i nu använder social media ännu mer, där det handlar om att vara ”ett” med det man gillar, t.ex. att på Facebook bli fan till kläder, prylar och företag för att åtnjuta ännu mer rabatter och erbjudanden (även kallad hemliga erbjudanden) men också möjlighet att vara med i händelser.

Men det är inte bara Facebook, utan det handlar om att hitta erbjudanden och andra förmåner på twitter och aktuella forum. Recensioner är fortfarande intressanta ur konsumentperspektiv, men nu är man källkritisk och det har därför stor betydelse vem som säger vad om något. Om det är en bloggare man ser upp till som skriver ett tips, eller en vän på Facebook som rekommenderar så har det betydligt större påverkan än om någon helt okänd berättat sina erfarenheter.

Företagen har smått börjat förstå konsumentgenerationen 3 och anpassar sig med ”Fan” sidor på Facebook och Twitter om erbjudande och har slutat skriva falska recensioner och inriktar sig istället på att förbättra sin sociala kommunikation med sina fans. Man skickar produkter till bloggare i hopp om att de ska skriva något positivt och man försöker kommunicera direkt med konsumenterna via de sociala tjänsterna.

Det här inlägget blev jag inspirerad till att skriva efter att bl.a. ha läst följande och mina egna upplevelser kring det.

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.