Kategorier
Blogginlägg

iPhone förändrar inställningen till mobilmarknaden

Under många år har det varit en stående punkt att skapa tjänster för mobiler i styrelserummen och jag har själv varit involverad i en del sådan utveckling. Men nästan alltid har tjänsterna aldrig blivit populära av olika anledningar, trots den otroligt höga andel av potentiella användare.

Problemen har varit många och de största är att det är krångligt för mobilanvändaren att installera dessa applikationer, det är bara de riktiga tekniknördarna som tidigare uppgraderat sin mobil med olika tjänster. Det har också varit stora problem med olika skärmstorlekar, OS och gränssnitt.

Men Apple har nu lyckats med något fantastiskt genom iPhone och löst alla dessa problem på ett smidigt sätt. Samtidigt har man en fantastisk affärsmodell med sitt App store, faktiskt genialt att med mikrobetalningar köpa applikationer och spel för att sedan enkelt ladda över den till mobilen och automatiskt installera den. Man har alltså lyckats lösa alla problem i ett svep och plötsligt står en stor del av mobilmarknaden lättillgängligt för oss entreprenörer.

Det enda stora hindret för att det ska bli ännu större är andelen iPhone användare som idag är relativt stor men som egentligen skulle kunna vara större. Skulle andelen växa sig ännu större blir det förmodligen en affärsrevolution i och med att man får ett alternativt internet med ett inbyggt betalflöde. Tänk er, man skulle faktiskt kunna ha olika betal ”apps” för att sälja microtjänster på olika webbsidor, bara att gå in i App store och välja betaltjänsten för att ta betalt av användarna.

Jag skrev 2008 ett inlägg om mobiltjänster, där jag konstaterade att det var lite osäkert vad man ska inrikta sig på. Nu tycker jag det står ganska klart att iPhone industrin har visat vägen, att skapa webbsidor som anpassar mobilgränssnittet har iPhone visat fungerar jättebra med dess inbyggda webbläsare Safari. Att sedan utnyttja iPhone som en betalplatform är ett väldigt bra komplement.

Det är förståeligt att det finns privata spelutvecklare för iPhone som tjänar åtskilliga miljoner kronor för det är en ny fantastisk affärsmodell för mobilmarknaden. iPhone har för mig förändrat inställningen till mobilmarknaden avsevärt.

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.