Kategorier
Blogginlägg

Hur Facebook skulle kunna bli rik

Det har väl inte undgått någon att Facebook kostar mer än det smakar, liksom alla andra communities. Vad jag förstått så är det väl bara MySpace som lyckats lite bättre rent kommersiellt. Problemet med sociala nätverk är just att de är sociala, alla kommersiella åtgärder stör den sociala kulturen och så fort man kommersialiserar minskar det sociala engagemanget lika mycket.

Jag kan relatera till Familjeliv.se som från början var en renodlad community men idag mer en innehållssajt vilket gjort att den sociala målgruppen stagnerat även fast det totala antalet besökare ökar pga innehållet. Men man förlorar istället då det sociala och communityn, antalet sidvisningar sjunker och engagemanget bli mindre.

Det är en balans mellan det kommersiella och det sociala som är svår att hantera, det är lätt att vattna ur konceptet och så är det inte något värt imorgon.

Jag har däremot en vad jag tror bra balans för Facebook att kunna tjäna rejält med pengar så att det kan gå med vinst. Vad det handlar om är att man startar kommersiella presentationssidor och där man tar betalt för allt företagsengagemang på Facebook. Man måste som företag helt sonika betala 5000:-/år för att presenteras på facebook och ha möjlighet att utnyttja tjänsterna i ett kommersiellt perspektiv – ett viralt företagspaket. Idag använder nästan alla företag Facebook – gratis, vilket jag anser är fel.

Det är det enda jag tror är nödvändigt, eftersom företagen har behov att vara sociala och vill också det är detta en ”easy ticket” för att bli det. När sina konkurrenter blir presenterade och driver sina officiella fan-  och reklamklubbar där så måste man också hänga på. Konkurrens är nämligen en härlig kapitalistisk affärsmodell när det gäller företag, man skulle kunna säga att det är viral företagsverksamhet.

Man kan sedan sockra på det här genom att ha lite söktjänster för branscher, typ hur man får kundsupport till ett visst företag via facebook etc, det går att bygga hur stort som helst. Jag tror Facebook skulle kunna tjäna gräsligt mycket pengar på detta utan att ens störa det sociala konceptet.

Jag tror inte alls på konceptet som en del tror ska hända ”Facebook money” en typ av egna dollar som man kan handla med internt på Facebook och att sälja virtuella produkter som deras lösning på affärsmodellen, det kommer bara tillföra ”peanuts” i sammanhanget något mycket bättre som jag föreslår måste göras.

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.