Kategorier
Blogginlägg

Photoshop CS3 och ljusare webbilder

Charlotte har haft lite problem med bilder på sin Mac när hon sparade dessa för webben, de blev alltid lite blekare/ljusare i webbläsaren, även på samma dator. Det här blev ett ganska stort problem för RGB färgerna måste vara identiska med färgerna i bilderna när man skapar ramar och objekt som går över varandra. Saken är den att hennes tidigare Mac gick sönder för ett tag sedan så istället för att reparera den så köpte vi en ny och det var då färginställningarna förmodligen inte blev rätt.

Nu är jag inte i närheten av vad hon kan om design på webbsidor, men det jag däremot kan väldigt bra så är det tekniken bakom systemen och programvarorna. Jag har hela tiden sagt till Charlotte att hon får jobba med rätt färgprofil, men det löste inte problemet med de ljusare färgerna, så jag fick dyka in i färghanteringen i Photoshop för att lösa detta.

Webbilder ska ha profilen sRGB
Jag började att kontrollera att alla färgprofiler var rätt inställda för bilder som ska produceras för webben i Photoshop och det gör man under menyn ”Edit -> Color settings”. Där är det viktigt att man jobbar med sRGB för RGB bilder som produceras för skärmvisning. Men även fast allt var rätt inställt här så blev det ändå ljusare bilder just när man sparar för webben.

iMac har gamma 1,8 vid leverans
Tillslut så hittade jag felet i hur macen hanterar färgerna på skärmen och som alltid Photoshop anpassar sig till. Över 90% av alla skärmar (Windows världen) jobbar med gamma på 2,2 men tydligen så är det standard att macen har gamma 1,8 vid leverans. Så det jag gjorde var att jag gick in i systeminställningarna på macen och klickade på fliken ”Färg” under bildskärmsinställningen, sedan valde jag ”Kalibrera” och gick igenom alla steg och valde istället 2,2 i gamma. Vips så fixade Photoshop rätt sRGB (eller vad de flesta skärmarna i alla fall har för inställning) värden på bilderna som produceras.

Sammanfattning
Man kan argumentera om varför macen valt 1,8 som målvärde för gamma när i princip resten av världen använder 2,2. 1,8 gör att allt blir lite ljusare och det kan ibland vara behagligt, men när man ska producera bilder för webben måste man använda den inställningen som de flesta andra har för att bilderna på andras datorer ska visas så nära originalet av vad skaparen hade på sin skärm.  Macen är oftast den dator som de flesta designers (även webdesigners) föredrar och då undrar man varför inte Apple har valt att ha samma inställning som de flesta andra skärmarna har världen över.

Nåja, nu har jag i alla fall löst problemet för Charlotte så att vi andra (de flesta) får se de färger hon själv jobbar med på sin skärm även på våra webbplatser.

Ett svar på ”Photoshop CS3 och ljusare webbilder”

Bra post! Som tillägg är standardvärdet numera 2.2 även på Macen, från och med Snow Leopard (MacOS X 10.6).

Safari och Firefox från version 3 (har säkert dykt upp i fler läsare) bryr sig om ifall bilder har en inbäddad färgprofil och anpassar återgivningen. Ytterligare ett skäl att använda gamma 2.2 alltså, eftersom de flesta Mac-användare använder någon av just de webbläsarna och således får rätt färger även om skärmen har minoritetsinställningen på 1.8.

Stängt för kommentering.

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.