Kategorier
Blogginlägg

Microblogga – varför gör andra det?

Det är mycket som händer inom sociala medier på nätet och man börjar bli lite uppåt åren och har svårare att följa med och förstå allt som händer. För mig är det viktigt att dra nytta av alla möjligheter den sociala mediautvecklingen på nätet ger och försöker därför ändå att sätta mig in i det mesta.

Efter sommaren pratades det mycket om att microblogga även bland mina vänner och jag hade svårt för att förstå vitsen med det i början men sedan så hände något som gjorde att poletten trillade ner och jag hittade det exakta behovet och varför det börjar bli populärt. Jag tänkte därför här förklara lite om grejen med microbloggning.

För den oinvigde så låter microbloggning som något underligt fenomen, men egentligen handlar det om en lite mer avancerad chatt som var populära på slutet av 90-talet. Skillnaden är istället att det inte behöver ske i realtid som t.ex. med ”msn messenger”, man skulle kunna säga att microbloggning är en sorts passiv dialog.

Men frågan är då, varför microbloggar en massa, jo det är för att det fyller ett syfte och behov inom det sociala området, precis som forum, bloggar och video gör. Att microblogga är bara en ytterligare nische inom det sociala området och det är ett mellanting mellan bloggar och chatt. Jag upptäckte att det är en rätt så intressant tjänst i vissa avseenden och det var när jag hade ett specifikt problem med utvecklingen av webbplatserna som jag försökte hitta källor på nätet där man hade löst mitt problem. Jag sökte för fullt i Google och till slut hittade jag en kille som satt och microbloggade och som också hade samma problem, men han använde en microblogg för att berätta vad han försökte göra och flera anhängare hakade på och han fick hjälp av andra vänner och under hela denna session microbloggade han på Jaiku (en microbloggningstjänst). Efter några timmar hade han löst hela problemet tillsammans med alla vänner inklusive mig själv som också bidrog med det jag visste. Kontrasten med om det skulle ske på ett forum är att det skulle ta några dagar innan diskussionen skulle lösa problemet, men med microbloggning måste man i så fokuserade och korta ordalag som möjligt kommunicera och det blir betydligt mer effektivt och tidsbesparande i detta avseende.

Jag blev jätteglad som hittade denna person och jag följde senare hans utveckling på Jaiku som jag tyckt varit väldigt värdefullt för mig.

Det finns egentligen bara två stora microbloggningstjänster som jag känner till och det är Twitter och Jaiku.  Jaiku är mer funktionell och man kan kommentera och föra dialog som inte riktigt fungerar lika enkelt på Twitter. Men båda tjänsterna ger meddelandeflöden från den som man prenumererar eller läser hos och dessa meddelanden är korta ungefär som SMS på mobilen.

Dock verkar det vara mer personer som använder Twitter och där har jag själv en egen kanal som jag mest har för att testa jag är inte så värst aktiv där, Här är min twitter. I Sverige har dock inte microbloggning tagit någon riktig fart ännu, under 2008 har mest bloggarna fått mest fokus så vi ligger sådär 4 år efter just nu på den sociala utvecklingen på nätet. Vi är dock i framkant inom många andra områden, men just microbloggning verkar inte vara något för gemene man i Sverige för tillfället.

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.