Kategorier
Blogginlägg

Principer och förutsättningar att skapa en framgångsrik sajt

Tänkte här berätta lite erfarenheter om vad som är förutsättningar för att lyckas skapa en populär webbplats (att bli störst i sin nisch) med inriktning på socialt engagemang. I detta inlägg går jag bara in på reglerna som gäller just nu och den medvetenhet och konkurrens som idag finns i Sverige.

Jag har skapat ett regelverk av 6paragrafer som är mina budord för enskild framgång av den sociala webben (då man inte har något annat som driver trafik till sidan) och som bör tillämpas när man nått en kritisk massa (Att ”word of mouth” kan ta fart):

  1. Makten till vad som händer på sajten ska finnas i ett underperspektiv (Web 2.0)
  2. Oegentligheter och konflikter måste till varje enskilt fall lösas demokratiskt av målgruppen och vad kärnmedlemmar tycker är bäst
  3. Lyssna till och utveckla sajten med kärnmedlemmars behov och intressen
  4. Instansifiera beslut, oenighet inom sajten reds ut i prejudikat som sätts av ledningen
  5. Så långt som möjligt ska det finnas en öppenhet i processer som löser 1-4
  6. Kritik kring tillämpningen av paragraf 1-5 har stor betydelse när den visar på bättre tillämpning och ska därför alltid leda till en sådan bättre förändring

Här är mina definitioner av orden i paragraferna:

Underperspektiv betyder att det är besökarna/medlemmar (målgruppen) i så stor utsträckning som möjligt som får styra över publicerat material på sidan (funktioner, tjänster, verktyg, innehåll, layout, personifiera osv). Känslan att det är deras sajt måste infinna sig och bekräftas av ledningen.

Oegentligheter handlar om tunga saker som mobbing, utfrysning eller helt enkelt smutskastning. Detta är svåra tillämpningsområden och därför är det extremt viktig att jobba med målgruppen om hur det ska tillämpas.

Kärnmedlemmar är de medlemmar eller besökare som utgör kärnan i målgruppen man har sajten eller tjänsten för. De står oftast för den största opinionen på sajten och har många anhängare, de är kärnan i den sociala grafen (se fördjupning i vad jag menar med den sociala grafen här).

Konflikter är alla situationer där två eller flera personer inom sajten ryker ihop. Det kan vara banala men väldigt åsiktsstarka saker som t.ex. varför pojkar inte få ha rosa tröjor, varför pappa ska leda in bruden inför vigseln eller amningsmetod som skapar konflikter. Här är det därför viktigt vad kärnmedlemmarna tycker är bäst, inte vad andra utanför målgruppen tycker.

Instansifiera (skapa olika instanser för beslut jmf tingsrätten, hovrätten och högsta domstolen) rapporter om ”abuse” på sidan och det innebär rent konkret att man har ett system där beslut från moderatorer går att överklaga och är inte en medlem nöjd med beslutet på sin överklagan sätts ett prejudikat av ledningen som får gälla framöver i första instansen i alla liknande situationer. I inget fall får rapporter behandlas utanför det instansifierade systemet eftersom det bryter mot paragraf 2. Naturligtvis gäller inte detta om myndigheter eller åklagare blandar sig i, då måste naturligtvis företaget följa deras beslut.

Lycka till

2 svar på ”Principer och förutsättningar att skapa en framgångsrik sajt”

Jätteintressant och inspirerande att läsa om dina nya projekt.
Vi flyttade in i vårt nybyggda hus för ett par månader sedan och behovet till hjälp/stöttning har varit stort men har inte till fullo tillgodosetts med de de webplatser (läs: byggahus.se) som ännu finns.

Några av de funktioner (bland många andra) som jag skulle vilja ha haft tillgång till:
1. Verktyg för att kalkylera byggkostnaden samt kommande månadskostnader. Vad blir egentligen billigast, köpa ett gammalt hus eller bygga ett nytt?
2. Detaljerad guide för stensättning. Rita på webben och beräkna kvm etc.
3. Anlägga gräsmatta – beräkna hur mycket matjord det går åt etc.
4. Verktyg för att inreda huset på webben. Får soffan verkligen plats i det hörnet etc.
5. Verktyg för att måla huset (testa olika kulörer) på webben.

Vad kul att du känner samma sak som vi och tack för jättebra tips.

Just nu har vi 21 verktyg och det kommer definitivt att växa, det verkar finnas hur mycket saker som helst som kan bli riktigt användbara.

Jag är nog säker på att vi redan vid lanseringen vid årsskiftet har hunnit med en del av de verktyg du tipsar om.

Stängt för kommentering.

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.