Kategorier
Blogginlägg

Kulturen är viktig för att lyckas på internet

Tänkte idag skriva lite om vad viktigt det är att skapa tjänster som verkligen fyller behoven som finns där ute på internet. Har ni sett den där filmen ”Robotar”, mina barn tittar på den lite då och då och den är rätt rolig. Det finns en fras som är återkommande i filmen som är värd att lyfta fram och den lyder: ”Se behovet, fyll behovet”.

Det är vad det mesta handlar om när man ska göra en populär internettjänst, men framförallt så måste man förstå den rådande kulturen på nätet och i vilket stadie i utvecklingen användarna är på. Jag tittar bl.a. på hur människor kommunicerar och hur de gjort för att fylla deras behov när jag analyserar detta.

Om man ser internet som en utveckling i olika stadier så kan man också förutse hur behoven kommer att se ut framöver och en parallell är faktiskt det verkliga livet. Ta alla datingsajter, sociala nätverkssajter och ämnessajter som exempel, de fyller de traditionella basbehoven vi har och ersätter till viss mån att hänga på uteställen eller i alla fall kompleterar det.

Om vi tittar på Sverige som jag tycker ligger ganska långt fram i utvecklingen av hur nätet används och backar tillbaka till slutet av 90-talet. Att Aftonbladet gick om Helsingborsbladet eller vad det nu hette runt -97 var bara för att de satsade på kommunikation såsom Chatt redan från början. Jag påstår att Aftonbladets nätsatsning endast har framgångar för att man i tidigt skede lyckades satsa på kommunikation innan konkurrenterna hann med och när man är störst på nätet är det lätt att förvalta vidare utan att tappa greppet faktiskt. Det är bara nya områden som vinner mark och det är lite att vara först som gäller faktiskt för det mesta (dock inte alltid sant som med mina egna startups).

Om vi spolar fram klockan från 90-talet till början av 2000-talet och dot.com-döden så hände rätt mycket faktiskt. Lunarstorm blev en framgångssaga under tiden andra internetföretag gick i konkurs som exempel och internet renodlades på att istället fylla de reella behoven. Då startade jag Bröllopstorget utifrån våra behov och under den epoken så var innehåll väldigt viktigt och värdefullt (då fanns t.ex. inte Wikipedia och AltaVista var störst). Så vi skapade en heltäckande sajt med fullspäckad av information om ämnet och kopplade på kommunikationen ovanpå detta, sedan var vi duktiga på att locka AltaVista till vår sida och ranka den högt. Det var givet att det skulle bli en succé eftersom det var så spelreglerna såg ut då.

Under de nästföljande åren 2003-2004 tog de sociala nätverken väldig fart så då öppnade vi Familjeliv, den var helt naken på innehåll och bara fokus på kommunikation och det var rätt i tiden då också. Samtidigt var det en konkurrensutsatt nische men där konkurrensen fortfarande satt kvar med 2000-talets kultur och innehållstänk. Jag insåg detta ganska enkelt så det var klart att Familjeliv också blev en succé.

Nu är vi inne i 2008 och kulturen på nätet i Sverige har återigen förändras en hel del, nu är innehåll viktigt igen, men inte från utgivarna utan från användarna till journalisternas förtret. Även faktasajter som Wikipedia är användarorienterade, jag vet inte hur många gånger jag använt pricerunner, eller blocket men användarorienterade sajter är för mig helt självklara idag, allt annat känns på något sätt förlegat och som jag brukar säga ”so 80”.

Alla bloggare är numera dessutom sina egna små journalister och det har blivit en stor grej i Sverige under de närmaste åren. Marknaden förändras också och företag som vill nå ut med budskap måste också tänka om då det plötsligt har blivit kraftfullare att låta kunderna marknadsföra deras produkter istället. Många nya kreativa marknadskoncept som länkbeten (gäller även SEO) måste tas fram för att verkligen kunna utnyttja internets möjlighet idag. Idag och just nu gäller underperspektivet, de som satsar på detta sätt har betydligt större chans att lyckats. Som jag brukar säga, om H&M gör reklam om ett par nya vinterskor, lär det knappast bli någon större rusning till affärerna för just de skorna, men om Blondinbella skriver förskönande om några andra skor i sin blogg är de slut i butikerna nästa dag. Det är detta perspektiv vi har idag, bloggarna har blivit en stor del av vår internetvardag just nu.

Resten lämnar jag åt er att utforska, men det är detta som är lite grunden i min internetstrategi och min nya startup. Jag vet att vi kommer lyckas med våra nya sajter, det har vi alltid gjort för på internet kan man faktiskt segla åt vilket håll man vill och när man vill, det är inte svårare än att bara segla dit alla är, kursen justerar man under tiden för det blåser åt olika håll varje dag.

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.