Kategorier
Blogginlägg

SEO i grova drag

Många frågar mig hur man ska göra för att synas på nätet, med tanke på att jag lyckats betydligt bättre än andra SEO-proffs i de nischer som jag är aktiv inom.

Mina 3 huvudråd är enkla och fundamentala vad som är aktuellt just nu i Sverige:

  1. ”Content is king”, du måste ha relevant innehåll om man ska lyckats långsiktigt men på ett sätt som är internetvänligt för både läsaren och sökmotorer. Tänk på hur man använder nätet, det utnyttjas i stora delar som en referensbok. Se därför till att ha innehåll som relaterar till fakta istället för långa romaner för att bemöta behoven hos stora massan.
  2. Idag jobbar man mest med länkbeten, skapa därför tjänster som är enkla att marknadsföra och som beskriver sig själva. Locka bloggare att skriva om dina tjänster det drar besökare mer än annan typ av internetpromotion idag. Jämför H&M som marknadsför ett par nya skor i modetidningar med om bloggaren blondinbella skriver ett par positiva rader med en bild, det senare gör att de tar slut i butikerna på en gång. Varför är det så, jo folk har mer ”trust” till en privatpersons erfarenheter än vad ett företag marknadsför i sin reklam.
  3. Se till att skapa sökmotorvänliga sidor, vilket egentligen bara är två huvudsakliga grejer och det är följande:
    – Gör en meny som återkommer på varje sida med länkar till sajtens undersidor som har relevanta sökord i länktiteln.
    – Varje innehållssida ska inte ha annat innehåll som förstör ”relevansen” eller temat på sökmotorspråk. Om en undersida handlar om cyklar så kan t.ex. titeln vara ”Din cykel – allt om cyklar” så har du optimerat för två nyckelord ”Cykel” respektive ”Cyklar”. Länken från huvudmenyn bör då vara själva titeln.

Att komma igång med en ny sajt är svårt, men nyckeln är att man måste se till att ha innehåll på sidan innan man går live och sedan registrerar man sidan i några av de största katalogerna. Man behöver inte gå in på sökmotorerna och lägga till sina sidor.

Nästa steg är att jobba lite med kommentarer till bloggare som skulle kunna vara intresserade av ämnet man har på sidan. Det räcker med att skriva lite info om sidan och på andra smarta sätt att locka relevanta bloggare till att skriva om din sajt. Ett hett tips är alltså att bloggare läser sina kommentarer så det är en bra väg till länkbeten.

Jag skulle kunna skriva en hel bok om hur man sökoptimerar ett socialt nätverk där det helt handlar om den rådande kulturen, så det vill jag inte fördjupa mig i här. De här råden är mer ämnade för vanliga sidor och den enklare vägen till sökoptimering.

Lycka till…

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.