Kategorier
Blogginlägg

Hur stort är Facebook eller sociala nätverk i världen egentligen?

Att Facebook är världens största sociala nätverk idag känner nog många till med deras största marknad USA, men att de är i minoritet i flera andra länder är nog en del förvånade över och ingenting man läser om i svenska medier.

Lite fakta om Facebook

Facebook har idag drygt 500 miljoner medlemmar, i USA står de för 25% av alla sidvisningar i hela landet och har därmed passerat Google. De har ökat 55% per år vilket skulle betyda att de under 2011 kan nå över 1 miljard besökare om utvecklingen fortsätter som tidigare. För att nå 1 miljard behöver Facebook erövra flera andra länder vilket kanske är svårare än man kan tro.

Facebook och världen

Internationellt är Facebook idag störst efter My Space som var störst för några år sedan. My Space minskar kraftigt deras besökare för varje månad som går och de flesta hoppar över till andra nätverk. Men My Space är fortfarande gigantisk med drygt 66 miljoner aktiva besökare och har ett starkt fäste och dominans i Ryssland. I brasilien är Google Orkut störst och de är relativt stora i länder där inte Facebook tagit mark. Ett nytt nätverk där man kan skapa egna sociala grupper som heter Ning.com växer sig stor över hela världen och även i USA, det har tyvärr blivit helt kommersiellt under året så utvecklingen mattas förmodligen av.

Det finns också två stora affärsnätverk som är gigantiska och det är Linked In och Xing, båda har en internationell marknad och inriktar sig till affärsmänniskor.

Värt att notera är att 28% av alla som surfar på nätet är inte med i sociala nätverk för de vill inte att andra ska se deras personliga information.

Facebook är inte helt dominerande i Europa

I Europa så ser bilden av Facebook lite annorlunda ut, förutom Sverige som Facebook helt klart är störst i så har vi Netlog.com (tidigare facebox.com) och Hi5.com som har flera dominerande marknader. Netlog är en belgisk site och har 72 miljoner medlemmar och torde därför vara Europas näst största sociala nätverk som dominerar länder här såsom bl.a. Belgien och Holland. Hi5 är faktiskt en amerikansk site men med fokus på internationell marknad, nätverket har bl.a. dominans i Portugal.

Mixi är gigantisk i Japan

Facebook har svårt att komma in i Japan för där finns ett redan etablerat socialt nätverk som heter Mixi och har nu drygt 30 miljoner medlemmar. De dominerar helt med över 80% av marknaden i Japan och anledningen är att de funnits längre än Facebook och är mer kulturellt anpassad till besökarna där. Bl.a. vill man vara anonym, man vill inte registrera sig med namn, ladda upp profilfoto och exponera sig som alla vill med Facebook och därför krockar Facebook-tjänsten med kulturen i Japan. Med mixi registrerar man en signatur och verifierar sig med sin mobiltelefon istället vilket är en fundamental skillnad mot nästan alla västerländska sociala nätverk.

Kina

Det är inget konstigt att det största sociala nätverket renren.com i Kina startades som en kopia av Facebook, att göra kopior är något väldigt kulturellt fint i Kina. Idag är Renren anpassad till Kina och har drygt 40 miljoner registrerade medlemmar. Dock är det en splittrad marknad för den finns även en populär och prestigefull sida Kaixin001.com som numera är uppköpt av Renren och en mer populistisk 51.com. Även My Space har en populär censurerad version av sitt nätverk i Kina.

Indien

I Indien är det Google Orkut och Facebook som är de största med ca 20 miljoner besökare vardera där just Facebook har ett litet övertag. Just nu är det drygt 33 miljoner människor som använder sociala nätverk i Indien och det väntas öka med 40% om året så det är en väldigt intressant marknad för bl.a. Facebook att växa i och med.

Sammanfattning

Facebook må vara gigantisk idag men det blir nog svårt att växa vidare i samma takt med rådande konkurrens i andra länder. Det kommer säkert bli en utmattning av tillväxten från och med nu, annars skulle det vara väldigt förvånande. I alla fall så kan man idag säga att sociala nätverk i världen består av åtminstone 1 miljard människor och är därför här för att stanna ett bra tag till.

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.