Kategorier
Blogginlägg

Garageföretag del 1 av 10 – Affärsidén

Under hösten hade jag tänkt lägga upp en serie av 10 bloggposter hur jag gjort tidigare för att starta upp nya affärsidéer. Jag går igenom steg för steg från första början när jag fått en idé ända till den dagen när fakturorna skickas ut och själva förvaltningen av företaget påbörjas. Jag delar med mig av mina betraktelser och erfarenheter inom de olika nätsatsningar som jag gjort och hur jag fick en mycket god avkastning på satsningarna.

Del 1 av 10

Det börjar alltid med att man kommer på en idé som nästan alltid kommer från något behov som man själv upplever att man har. Jag kommer in i olika perioder av inspiration och ibland kommer jag på flera nya affärsidéer på en dag, det bara flyter på konstant och jag kan inte hjälpa det, alla idéer bara kommer. Problemet med flödet av nya idéer är att det blir svårt att koncentrera sig på en viss idé och det är lite av vad det här första inlägget i serien ska handla om som kan bli början till ett nytt företag.

Testa idén
De flesta affärsidéer jag haft faller på att det antingen redan finns eller så kan det vara svårt att hitta en affärsmodell till den så att det kan bli ett företag. Därför är det viktigt att bolla affärsidén med dina närmaste som du har förtroende för, det kommer mycket gott utav det och man får ganska snabbt en bild av hur svårt eller lätt det är att beskriva den så att andra förstår. Grundregeln är att ju lättare och snabbare någon kan förstå idén utifrån din presentation desto bättre förutsättningar har du att lyckas.

Var inte rädd att presentera idén för flera och gärna samtidigt, har du förmågan att fånga uppmärksamhet kan du få till en riktig härlig ”brainstorm” kring din idé och du kommer säkert få många andra infallsvinklar som kanske till och med förbättrar din idé. Det handlar mycket om att vara realistisk, försöka sätta sig in i behovet som man ska uppfylla med affärsidén.

Undersök marknaden
Den här punkten kanske man ska göra allra först, för det är nästan säkert att någon annan har gjort det du just kom på. Enklast är att sätta sig ner några timmar med Googles sökmotor och söka upp på alla ord som relaterar till affärsidén. Tänk på att även söka internationellt, det kanske inte finns lokalt men däremot i något annat land.

Efter att du gjort din första snabbundersökning så får du initialt en massa beslutsunderlag som är väldigt viktiga att analysera. Det viktigaste är att försöka finna om din idé är unik eller om den liknar någon annans. Det är betydligt svårare att skapa en ny affärsidé med konkurrens så där måste man vara realistisk och inse att det kan bli svårt. Om den däremot är väldigt unik så är det helt klart ett ”go ahead”.

I en konkurrenssituation så kan jag med erfarenhet säga att det är den som är duktigast på marknadsföring som vinner i längden. Det finns en rad exempel på det, McDonalds (världens bästa restaurang – not), Microsoft (världens bästa programföretag – not), Problogger (världens bästa proffessionella bloggare – not) men alla startade under konkurrens och lyckades vinna marknaden med smarta avtal, koncept och marknadsföring. Jag själv startade Bröllopstorget 2000 under stor konkurrens, då fanns sedan 1995 Bröllopsguiden, men jag uppenbarligen duktigare i marknadsföringen då vi växte oss flera gånger större på några år. Samma sak med Familjeliv som jag startade i hård konkurrens 2003, det vimlade av familjesajter och då var fd Föräldranätet absolut störst med drygt 100 000 medlemmar, men det hindrade inte oss och vi lyckades köra om dom på ett par år.

I den situationen det handlade om Familjeliv tog jag ett aktivt beslut att lansera en direkt konkurrent därför att jag ansåg att konkurrenten bara hade uppnått 100 000 medlemmar när marknaden i Sverige borde vart 400 000 (en halv miljon gravida och småbarnsföräldrar). Jag satsade stenhårt på att få de övriga 300 000 medlemmarna och lyckades ganska bra.

Affärsmodellen
I det första stadiet gäller det också att hitta en affärsmodell som skulle fungera bra i balans med affärsidén. Egentligen kan man med duktiga säljare kränga nästan vad som helst, men det tycker jag är oetiskt. Det gäller att hitta ett sätt att tjäna pengar på idén som gör att man kan anställa folk och få igång företaget. När det handlar om internet är inte affärsmodellen affärskritisk eftersom det räcker med att man har många besökare till tjänsten för att den ska ha ett högt värde, då finns det alltid investerare och riskkapitalister som är villiga att stödja det finansiellt.

Men för att få startkapital krävs det att man har en tydlig och enkel affärsmodell även fast den inte genererar pengar de närmsta 1-2 åren. Alla normala företag har en förlust det första och andra året.

Om man potentiellt har en mycket intressant affärsidé som potentiellt kan bli hur stor som helst (obegränsad marknad) så är inte affärsmodellen lika central i frågan om att lyckas, det viktigaste är då att se till att skapa tjänsten/produkten. Det har visat sig att sociala nätverk varit svårare att kapitalisera på än traditionella innehållssidor, men den situationen håller helt på att förändras idag.

Affärsplan
Många som jobbar med nyetableringar, även banker vill gärna att man ska ta fram en tydlig affärsplan, men jag tycker inte den är så relevant när det handlar om internet. Affärsplanen är bara ett instrument för andra att förstå din affärsidé och har du inget behov av att klargöra det för någon extern part så kan du helt skippa den tycker jag. På internet finns en enkel affärsplan med ett par ord, s.k. dot-com konceptet. Det innebär konkret att du har innehåll som attraherar besökare och mängden besökare blir en intressant räckvidd för annonsörer att nå ut till varvid du kan ta betalt för annonser.

Har du däremot en mer komplex affärsidé eller du inte riktigt hanterar entreprenörsrollen i alla led (utveckling, marknadsföring, ekonomi, försäljning etc) kan det vara bra att utveckla en affärsplan som du använder gentemot dina partners som ska leverera tjänster till dig.

Om du såhär långt känner att din affärsidé kanske skulle kunna lyckas kan det vara värt att gå vidare och satsa på den mer konkret, jag kommer i nästa del beskriva nästa fas, som innebär en djupare behovsanalys för en aktionsplan.

Ett svar på ”Garageföretag del 1 av 10 – Affärsidén”

Stängt för kommentering.

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.