Kategorier
Blogginlägg

En modern annonsmodell kräver interaktivitet och mervärde

Det var redan för några år sedan som katalogtjänsterna på nätet började förlora sin affärsmodell och det verkar vara en fortsatt utveckling. Jag minns själv hur ofta jag använde gula sidorna och liknande då, det händer fortfarande att jag tittar efter företag i eniros katalog på nätet men det är mer ett undantag än en regel.

Men vad har katalogtjänsterna ersatts av idag kan man fråga sig, det är uppenbart att man tillgodogör sig behoven att hitta tjänster och produkter på annat sätt – eftersom konsumtionen bara ökar och ökar i samhället. Svaret tror jag alla är eniga om, det är Google och sociala nätverk som idag tagit stora andelar av katalogtjänsternas annonskaka.

En nytt marknadsföringssätt växer fram
Letar jag efter någon produkt eller tjänst använder jag främst Google, det är liksom ett kraftfullt verktyg helt på mina villkor och det är enkelt att som användare bemästra. Jag är också mer medveten, vill jag köpa någon produkt använder jag ofta prisjakt.se eller pricerunner.se Alltså så har det blivit allt viktigare att företag har en bra hemsida som Google kan indexera och göra sökbar och som har vänliga produkt och tjänstlänkar så att de enkelt kan spridas viralt i de sociala nätverken.

Förr var försäljningsargumenten i katalogmarknaden, ”syns man inte finns man inte”, dvs om man inte lägger upp sitt företag i deras katalog så var investeringarna i sin egna hemsida bortkastade pengar. Idag är det nästan tvärtom, nu söker människor upp företagen själva genom t.ex. Google så då gäller det att investera en hel del i en bra hemsida.

Hur ser behoven ut framöver
Genom att historiskt titta på hur utvecklingen har gått på nätet är det enkelt att sia om framtiden och man kan sammanfatta det i två enkla punkter.

  • Konsumenterna utnyttjar mer och mer internets interaktiva tjänster för att hitta företag, tjänster och produkter
    Förr var man lat och använde katalogtjänster, idag söker man själv upp och skapar en oberoende uppfattning om företaget, tjänsten och produkten och man tittar på referenser, rekommendationer eller vad andra tycker i de sociala nätverken.
  • Företagen måste själva hänga med på internetutvecklingen och kontinuerligt anpassa för att maximera resultat
    Tidigare var det enkel att lägga upp sin kontaktinfo i en katalog så var saken biff, nu måste man ha en proffessionell hemsida, vara med bland kunder och visa framfötterna och tala om vilka bra produkter och tjänster man har fast på användarnas villkor.

Med andra ord så måste företagen hänga med och utnyttja internets möjligheter, de företag som inte förstår sig på internet, struntar i t.ex. Google, prisjakt, facebook, bloggar och youtube kommer vara morgondagens förlorare.

Vår senaste annonsmodell ger mervärde och är interaktiv
När vi nu för fullt satsar på konceptet Byggmedia där bland annat Hem och Harmoni finns så har vi utvecklat ett lite mer mordernare alternativ till de traditionella katalogtjänsterna som annars ligger nära till hands. Vi har skapat interaktiva annonsytor i dessa sajter där användarna själva styr över annonsmaterialet som finns på sidan. Man kan t.ex. välja att stoppa all animering på sidan med en knapptryckning, eller man kan välja att bara visa en viss typ av annonser, man kanske inte vill se bildannonser alls och då finns den möjligheten också.

Vår ambition är att skapa en hemsida på användarnas villkor, men ändå ha en annonsmodell som gör att vi kan tjäna pengar och driva sidan. Jag är väldigt engagerad för att hitta tekniska lösningar för att göra alla parter glada och mer intresserade och den symbiosen tror jag vi klarar av att uppnå. Det är inte meningen att användarna ska behöva installera Ad blockers för att kunna använda sidan på ett trevligt sätt, då tycker jag man har misslyckas. Det är inte heller meningen att vi ska tvinga på människor budskap, men jag är övertygad om att de flesta är öppna med att bli exponerade för erbjudande, men att då ha möjlighet att efter exponeringen säga ”Nej tack”, och då ska vi som sajtägare respektera det och nästa gång visa andra erbjudanden. Annars är det nog ganska självklart att användaren installerar ad blockers och kanske till och med vänder sig till en annan sajt för samma behov.

Web 2.0 löser faktiskt lite av problemet
Våra nya sajter bygger helt på en teknik som kallas för AJAX och den ger stora möjligheter till att förbättra användarvänligheten på sajten. Bl.a. kommer vi utnyttja den tekniken i annonsmodellen, där annonsytorna är fasta och har möjlighet att interagera ungefär som om man har flera sidor med olika saker på gång samtidigt. Om man klickar runt på sidan så påverkas inte den interaktiva session man har med annonsytan. T.ex. så blir det då möjligt att t.ex. stoppa animeringar och då är de stoppade under hela besöket. På en vanlig webbsajt så skulle bara dina inställningar för att stoppa animeringen gälla tills nästa klick på sidan då annonsen laddas om igen och börjar om animeringen från början, vilket bara irriterar anändaren ännu mer. Det är bara en av de möjligheter som vi utnyttjar med den nya tekniken för att maximera resultatet av affärsmodellen och vara en annonsvänlig sida för användaren.

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.