Kategorier
Blogginlägg

Hur vi startade framgången Bröllopstorget & Familjeliv

Bröllopstorget
Bröllopstorget och Familjeliv var inte de första bolagen vi startade, jag började i början av 90-talet med några andra bolag också, men det är en annan sak. Just de här sajterna är frukter från behov som jag och min fru såg när vi själva kom i de faserna i livet. Det är nämligen så att vi gifte oss 1999 och under bröllopsplaneringen upptäckte vi att det fattades en hel del på det svenska nätet inom ämnet på den tiden. Bröllopsguiden fanns då, men dom hade inte riktigt gjort det så som man borde tyckte vi och fick använda amerikanska sajter i planeringen.

I alla fall ställde vi in oss på att utnyttja bröllopsplaneringen som skedde största delen av 1999 till att samla ihop alla erfarenheter och göra en sajt av det som senare kom att heta Bröllopstorget och som öppnades 2000. På den tiden ville vi göra en innehållssajt, så det var väldigt stort fokus på att skapa faktaartiklar till sajten (vi skapade själva uppåt 300 artiklar av det som var väsentligt). Artiklarna var väldigt faktaorienterade och speglade inte alls våra åsikter i sammanhanget, vilket var ganska nytt då alla nya sajter på den tiden  som hade innehåll var startade av tidningar/journalister som ville berätta deras bild eller story om saker och ting. Men i.o.m. att sökmotorerna (AltaVista på den tiden) blev populära så fungerade våra artiklar enormt bra, eftersom det var sådant som man sökte efter i sökmotorerna – vi fick massvis av trafik på kort tid. Förutom min tekniska kunskap använde jag mina kunskaper inom SEO som blev väldigt duktig på under slutet av 90-talet.

Direkt efter att vi släppt Bröllopstorget ringde en massa om tips och det kom mycket mail. Vi  insåg att alla som mailade oss hade massvis av tips och idéer som vi själva inte hade tid att lägga upp och skriva om så vi öppnade ett forum. Forumet programmerade vi själva eftersom de flesta forum på den tiden inte var så användarvänliga. Vi ville göra forumet så enkelt som möjligt eftersom vi hade väldigt mycket ”första gången” (som använde internet) personer på våra sajt. Forumet blev enormt populärt på väldigt kort tid (inom ett par månader var det livliga diskussioner.

Ã…ren gick och vi gjorde an massa saker hela tiden, styrkan med Bröllopstorget var vår tekniska fördel gentemot en hel del konkurrenter som fanns redan innan vi startade. Vi var de första som hade speciella grafiska verktyg såsom bordsplacering, planeringskalender, budget osv som var väldigt användbara, fortfarande även idag. Innan ett år hade gått hade vi vuxit oss större än den största konkurrenten då Bröllopsguiden och trafiken bara växte mer och mer.

Familjeliv
2001 fick jag och min fru barn och vi insåg att denna nisch var ytterligare ett sådant stort område som fattades på nätet för gravida och småbarnsföräldrar. Då fanns visserligen Föräldranätet (nuvarande Allt för föräldrar) som var jättestora och hade över 100 000 medlemmar med Sveriges aktivaste forum på den tiden. Men jag tog fram mina marknadskunskaper och insåg att marknaden i Sverige borde vara 500 000 medlemmar och insåg då att de måste gjort något fel som bara klarat av att fånga en fjärdedel. Vi blev väldigt inspirerade att starta en konkurrerande sajt till dom och vi visste från den sociala utvecklingen (Lunarstorm på den tiden) att det var det rätta spåret så vi började 2002 och snickra på en ny social webbplats som inte alls skulle bli lik den innehållssajt som Bröllopstorget var.

2003 var vi färdiga, i juni 2003 lanserade vi Familjeliv. Forumet som fungerade väldigt bra på Bröllopstorget kopierade vi rätt över och la till alla sociala nätverksfunktioner och användarna fick profiler med gästböcker och allt därtill. Juni 2003 öppnade vi och det blev en ”instant hit”, samma dag som vi öppnade har jag för mig att vi fick över 1000 medlemmar och forumet fick livliga diskussioner från dag 1. Det blev en enorm utveckling, allt hände som en storm, det bara vällde in nya medlemmar och de som kom till sajten fick kärlek för den direkt som spred den som tips till alla sina vänner. Det tog bara 12 månader sedan var vi större än dåvarande Föräldranätet, som någon gång under början av 2000 gick i konkurs och senare köptes upp och drevs till den sajt som det är idag under namnet Allt för föräldrar. Egentligen hade vi nog ingen påverkan på deras konkurs, allt det där hände innan vi var igång, men deras affärsmodell var tydligen inte bra för det blev inget större, dock växte vi konstant både ekonomiskt och marknadsmässigt och gör det än idag.

Idag är Familjeliv faktiskt en av de få sociala nätverksplatserna som växer i Sverige, alla andra har fått stryk av Facebook, Myspace, Hi5 osv. och en del beror på att det är en nisch och tack vare de funktioner och enkelhet i sajten som vi la grunden för från början.

Notera att vi gjorde aldrig reklam om våra sajter någonstans, inte en krona har vi lagt ner. Jag registrerade bara sajterna sedvanligt i de vanligaste förekommande gratiskatalogerna för att öka SEO värde och fixade en väldigt bra SEO vänlig sajt. Vi la visserligen upp en liten blygsam länk om Familjeliv på framsidan av Bröllopstorget i början men annars har tillväxten varit 100% word of mouth.

Imponerande och inspirerande fakta om Familjeliv idag:
– Uppåt 50 000 nya inlägg skrivs varje dag (I särklass största forumet i Sverige, ja faktiskt det är mer aktivitet än på Flashback ;-))
– Får över 30 000 nya unika besökare från Googles sökmotor varje dag
– En större del av medlemmarna klickar fram mer än 100 sidor i veckan

Charlotte och jag sålde Bröllopstorget och Familjeliv under 2006, jag drev verksamheten som VD i en överlämningsfas till slutet av 2007.

Framgångsfaktorerna är många, vi gjorde massor av saker och de flesta gjorde vi rätt, men det har alltid handlat om detaljerna, vi såg till att varje klick på sajterna inte skulle ta längre än en halv sekund att leverera till besökarna och det var nog också en del av framgången – vi försökte hålla sajten trots kraftig utveckling väldigt responsiv.

Men framförallt var det vårt egenutvecklade forum som var den riktiga framgångsfaktorn i kombination med vår kunskap om SEO som gjorde att vi kunde penetrera marknaden under så kort tid trots superhög konkurrens med etablerade sajtägare. Sedan gjorde vi allt precis i rätt tid, Bröllop fick en markant ökad marknad 2000, och sedan var den en babyboom i början av 2000 samtidigt som många kvinnor började använda internet på allvar. Både Bröllopstorget och Familjeliv har över 90% kvinnor på sajterna.

2 svar på ”Hur vi startade framgången Bröllopstorget & Familjeliv”

Hej! Roligt att läsa om hur Familjeliv kom till. Synd att du känner att du måste bräcka föräldraNätet – vi hade ju ganska olika förutsättningar!

När vi startade 1997 bestod hela svenska internet av typ Aftonbladet, Torget, Passagen och Dobedo. Inga föräldratidningar fanns online, ingen hade ens hört talas om föräldraforum. De allra flesta svenskar tillbringade ingen eller väldigt lite tid på nätet. Därför blev vi lyckligt chockade när vi faktiskt fick 1000 medlemmar första veckan och 10 000 första månaden! Och att vi några år senare hade över 150 000 medlemmar, vi snackar alltså fortfarande i slutet av förra milleniet, måste beskrivas som en bedrift.

Vad som sen hände är historia nu – den bisarrt uppblåsta IT-bubblan började krackelera under andra hälften av 1999 och sprack i början av 2000 (https://sv.wikipedia.org/wiki/IT-bubblan). *Alla* som var förknippade med internet drabbades, oavsett om det var IT eller något helt annat som var huvudsysslan. Våra ägare kastade i panik ut oss, och sina andra samarbetspartners, i kylan. Vi hamnade i en situation där vi tvingades att ge upp drömmen om en i stort sett icke-kommersiell mötesplats för föräldrar, som vi hade jobbat stenhårt för i flera år. För att inte svika medlemmarna helt sålde vi till slut, till företaget som idag driver Allt för föräldrar. Då visste vi fortfarande inte att de ville göra något ganska annorlunda än vår vision. Så kan det gå. Jag jobbade kvar där i knappt två år, i förhoppningen om att kunna hålla en bra riktning, men gav upp till slut.

När Familjeliv startade 2003 jobbade jag med annat, men var förstås nyfiken på hur det skulle gå. Många av våra gamla medlemmar hoppade tacksamt över från AFF till er, så jag är inte förvånad att ni fick många nya medlemmar redan första dagen 🙂

Idag är det precis 20 år sedan vi lanserade föräldraNätet, och jag tycker nog att det är lite fantastiskt att mötesplatsen fortfarande lever, om än under annat namn. Det var tydligen en ganska hållbar produkt, om man jämför med allt annat som fanns på nätet 1997.

Hur som helst, jag önskar dig all lycka till med kommande projekt! Och lite ödmjukhet kanske, det är ju aldrig fel 🙂

Hej Anna
Kul att du svarade här. Jo jag vet precis hur det var i början av 2000, det var ett dåligt ekonomiskt klimat. Skillnaden som jag tror gjorde att vi kom igenom bruset på den tiden var den idealistiska synen jag hade, vi startade en ”garageföretag” alltså inga investeringar, inga anställda och vi tog inte ut några löner på säkert 5 år i det företaget. Men naturligtvis bidrog mycket annat också, tyvärr är det likadant idag, startups med jättebra affärsidéer blir helt utkonkurrerade med små enmansföretag som gör samma sak, billigare, snabbare och ibland till och med bättre. Visserligen hade jag en enorm fördel med att jag hade Bröllopstorget med tiotusentals medlemmar som ville prata föräldrafrågor och det var dessa som initialt startade Familjeliv, redan från första dagen. Om jag minns rätt så när den initiala releasen varit så fick vi bara 1-2 medlemmar om dagen from andra sajter av ca 20-50 registreringar om dagen, resten var SEO och word of mouth. Dvs vi tog knappt någonting från våra konkurrerande sajter initialt, men de efterföljande åren drog naturligtvis lite mer men det var inte avgörande för själva uppstarten.

Jag provade på att köra investeringsvägen 2010 med en annan startup jag hade och vi hamnade i en situation där investeringarna inte räckte och så stannade utvecklingen av en annars god affärsidé ungefär så som jag kan tänka mig du erfar.

Nu har jag startat massor av företag men Familjeliv var nog min hittills största i Sverige när det gäller antalet besökare. Visserligen sålde jag det lite för tidigt, det finns massor kvar att göra där och det har en enorm potential (marknad) men det kommer aldrig någon kunna genomföra eftersom det numera handlar om en kapitalistisk syn. Du kanske inte visste det men sajten finns i flera andra länder och jag har hjälpt flera mediaföretag i södra Europa med liknande koncept. Potentialen finns i andra mediakanaler och vertikaler som sajter som http://www.alltforforaldrar.se, http://www.familjeliv.se m.fl. helt missar

Som jag förstått det har du en mer redaktionell syn på en mediasajt, vilket förstås är bra, men jag har aldrig velat haft den typen av innehåll i en community, möjligtvis initialt för att driva trafik men annars får man ingen gummisnoddseffekt. Det tror jag också skiljer väldigt mycket från t.ex. Stampen som köpte våra sajter, f.d. FöräldraNätet, Allt för föräldrar osv. Det finns nästan ingen i Sverige som bygger familjesajter ur ett communityperspektiv, de flesta ser sitt innehåll som sitt största värde. Om man tillåts att ändra den synen öppnas en helt ny värld.

Stängt för kommentering.

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.