Kategorier
Blogginlägg

Mediehus vs nischade sajter

Jag läste nyligen en intressant artikel som jag skulle vilja belysa lite kring uppköp av populära sajter, ”Flopp för internetaffärer” där man konstaterar att mediehusen inte klarar av att förvalta koncepten vidare på ett fruktfyllt sätt. Man småler lite eftersom jag förstår precis varför det faktiskt blir så, jag har själv erfarenhet av detta från försäljningen av Familjeliv och Bröllopstorget.

Min vision hur saker ska utvecklas har alltid varit att tillvarata kärnbehoven av sajtens målgrupp och det är utan tvivel ett vinnande koncept, vilket bevisas av alla populära sajter som växer som svampar av enskilda grundare till nästintill oändligt antal besökare. När mediehusen ska kopiera eller starta liknande floppar det ganska snabbt och det är inte heller så konstigt när man försöker applicera sina traditionella affärsmodeller på sajter man köper upp – det är givet att man seglar iväg från sina besökare åt fel håll. Läs gärna denna artikel som belyser detta ganska bra Ofokuserade mediehus – en tveksam affärsidé.

I ett förvaltningsstadie har jag en segmenteringsstrategi som helt enkelt går ut på att man nischar sig ännu mer genom att separera tjänsten när något växer sig större som är raka motsatsen till mediehusens strategi att samla allt under samma tak. Segmenteringsstrategin uppfattar jag idag som självklar och har en sund naturlig utveckling som tillvaratar varje besökares behov ännu mer. Jag har dragit mina segmenteringsidéer inför alla som går att påverka men alla verkar vara lika oförstående och trillar tillbaka till det traditionella mediehusets tänk när planerna ska fastställas.

Såhär ser jag på de två skilda strategiska tänken:

Mediehusens samlingssynergier är UTE

Nischade sajter och kärngrupps-segmentering är INNE

Den här artikeln tycker jag samlar några bra råd för mediehusen, en vändning som i alla fall lutar åt rätt håll: Fem saker som alla mediehus bör göra NU!. Att byta riktning helt är och kommer förbli svårt, man vågar inte vara för nytänkande i detta land eller så är det nog så att man inte kan svälja sin yrkesstolthet eller erfarenhet till förmån för den nya medietänket som tar allt större fokus och opinion på nätet.

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.