Kategorier
Blogginlägg

Det handlar om samtal

Under året har en rad olika nya tjänster inom konversation sett dagens ljus, alla med missionen av att ersätta email. Det är mycket som händer just nu på det här området men jag tror att det kommer ta bra många år innan något nytt kommunikationssystem blivit mainstream. Så vad har hänt då, här går jag igenom några som jag själv följt.

Google Wave

Lanserades med pompa och ståt av Google som en gruppchatt med många nya funktioner, men lades officiellt ner i år för att det inte blev någon hit men finns fortfarande kvar under lite lösa förhållanden. Google Wave baseras på vågor, dvs grupper där man i slutna eller öppna konversationer chattade med andra i realtid. Problemet var bara att man var tvungen att använda en webbläsare med HTML5 och då var IE utesluten om man inte installerade ett tillägg. Jag tror de flesta är överens om att de misslyckades fatalt pga att det tog för lång tid att leverera någon användbar plattform, det var mycket snack men ingen verkstad så att säga. Tillslut blev hypen överspelad.

Global dialog

Global dialog är min egen plattform/API som jag programmerat för att koppla ihop olika dialogtjänster (främst forum och kommentarssystem) med varandra så att man kan prata med besökare på helt andra sidor än den man befinner sig på. Det är faktiskt riktigt coolt att koppla ihop forum, bloggar och andra kommentarssystem i det här, plötsligt kan man kommunicera med tusentals människor samtidigt i ett specifikt ämne oavsett var man befinner sig. Jag använder just nu systemet mellan våra egna sajter och vi kommer förmodligen att öppna upp det här helt för andra under 2011 om allt går bra.

Facebook Messages

Facebook håller precis också på att fila på deras nya meddelandesystem där man kopplar ihop email med Facebook’s egna inbox-system. Det är dock inte öppna konversationer utan det rör sig om den privata kommunikationen mellan person till person. Men fördelen med detta är att du får full social kontroll på vilka som du privat kan konversera med och då inkludera din email till att bli din sociala inbox. Här är en video som beskriver tjänsten på Facebook:

Disqus

Är ett system som idag är rätt etablerat bland bloggare eftersom det kopplar ihop kommentarsystemen till deras tjänst vilket gör att du kan följa vad någon skriver på andra bloggar. Istället för att använda bloggens normala kommentarssystem så installerar man Disqus som en plugin och då får man en mer social koppling till bloggkommentarer.

Intense debate

Intense debate en direkt konkurrent till Disqus som också är till för kommentarer på bloggar. Den liknar väldigt mycket Disqus i funktion och system. Systemet är likt Disqus begränsat till bloggar och kommentarer.

Newsmill

Passar kanske inte in i gänget här men tycker Newsmill är värd att nämna då det handlar om debatt. Newsmill har istället fokuserat på utvalda debatter och fungerar som en bloggplattform i den bemärkelsen att man kan föra debatten som kommentarer till deras utvalda artikelämnen. Det är inget revolutionerande i sig då det fungerar precis som en blogg, men inriktningen är ändå intressant inslag i möjligheten att föra samtal över internet.

Blogipedia

Ted Valentin har skapat en intressant söktjänst kring vad folk tycker om något på sajten blogipedia. Tycker det är värt att lyfta fram här då det också är ett sätt att bakvägen hitta vilka och vem som skriver om något specifikt ämne, varumärke eller person. Den fungerar som så att alla blogginlägg indexeras efter vad man skriver om något och sedan görs det sökbart genom tjänsten. Naturligtvis skiljer den här tjänsten från alla andra då det handlar om historik, det som redan har sagts om något medan nästan alla andra jag tagit upp här handlar om konversation i realtid.

KiK

Nu är det inte bara konversationen genom datorer utan även mobiltelefoner och det har KiK just tagit tillvara på. Deras kommunikations-”app” har laddats ner av 2 miljoner människor på bara 3 veckor. Tjänsten till mobiltelefonen är en vidareutveckling av SMS-konceptet och man kan med mindre text konversera med vänner som också har appen. Skillnaden mellan Google Talk och AIM är de är anpassade för stationerade datorer medans KiK är uteslutet gjort för mobiltelefoner.

Det finns även många andra kommunikationstjänster som växer fram från olika behov och det kommer vara intressant och se vilka som kommer att etableras som mainstream framöver.

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.