Kategorier
Blogginlägg

Att skapa mikrosajter för bättre SEO är inget smart!

Jag tittar ibland på ”whiteboard friday”, som VD’n på SEOmoz brukar presentera och i fredags berättade han varför det inte är så bra idé att skapa mikrosajter för att öka trafik till sin riktiga sida som man vill få besökare till.

Det är nämligen så att förr i tiden för ca 5 år sedan kunde man manipulera Googles resultat ganska enkelt med sådana här tekniker och några av dessa utnyttjade jag i början av 2000-talet för att öka trafiken till Bröllopstorget och Familjeliv. Men nuförtiden måste man istället jobba mer långsiktigt och ”content wise” vilket innebär rent konkret att man ska skapa material som människor faktiskt vill ha och söker efter, då får man garanterat mycket trafik från sökmotorer.

Tekniken bakom att skapa mikrosajter beskriver Scott väldigt enkelt i sin video i fredags, som innebär att man skapar små nischade sajter om ett ämne för att attrahera externa länkar och skapa höga värden. Sedan kan man med dessa mikrosajter göra skräddarsydda länkar som ska ge högre värde till vissa resurser i sin riktiga sajt. Men som sagt, det är en gammal teknik som man inte ska använda längre och det förvirrar bara användarna som kanske egentligen redan från början var mer intresserade av den riktiga sajten.

2 svar på ”Att skapa mikrosajter för bättre SEO är inget smart!”

Kommer den rekommenderade ämnesspecifika sidan på huvudsajten att ranka lika bra – eller bättre? – än den nischade (satellit-) sajten?

Jag har lite svårt att släppa det, men så är det med förändringar… 🙂

Men även att en renodlad ämnessida bättre kan tilltala en verklig besökare, än en undersida om ett ämne i en stor sajt. Det känns rörigt. Ã… andra sidan känns mååånga nishade småsajter väldigt MFA- spammiga, men det är ju upphovsmännens fel enligt mig.

Nåväl, jag får komma ur tvångströjan och se verkligheten i vitögat. 🙂 Tack för ett bra tips, och vad som framstår som en gedigen blogg.

/Jan

Både ja och nej, definitivt ja om det ämnesspecifika faller inom samma tema som den globala sajten. Men om innehållet är lite utanför det globala temat så tenderar Google att sänka värdet på det innehållet som inte faller inom temat. T.ex. om huvudsidan handlar om mat så kan innehåll om grönsaker värderas lika bra eller högre på huvudsajten än på den ämnesspecifika sidan (bl.a. pga fler ”inbound links” till det specifika innehållet). Om det specifika innehållet handlar om trädgård så är det risk att den inte rankas lika högt på huvudsajten som den skulle göra på trädgårdsnischade sajten.

Svaret är alltså att håller man sig inom temat förlorar man ingenting att lägga allt på huvudsidan, tvärtom man stärker temat ännu mer. Fördelen med att lägga det på huvudsidan är också att Google förmodligen söker efter uppdateringar oftare än vad den skulle göra på den ämnesspecifika sidan eftersom huvudsidan med största sannolikhet har högre PageRank på ingångssidan.

Stängt för kommentering.

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.